Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Renoveren met biobased materialen

Wat houdt biobased in? Wat zijn biobased materialen? En wat is eigenlijk het verschil tussen biobased en circulair? Dit en nog veel meer komt in dit blog aan de orde. We laten je een paar projecten zien waar we biobased materialen gebruikten en we vertellen je meer over de fijne eigenschappen van biobased materialen.

Biobased materialen

Wat houdt biobased in? 

Biobased materialen zijn materialen die van natuurlijke oorsprong zijn en die door de natuur hernieuwbaar zijn. De materialen wordt meestal gemaakt van bomen en planten en natuurlijke grondstoffen, die er in overvloed zijn en die ook snel groeien. Een snelgroeiende boom is een goed biobased materiaal, want die kun je snel weer aanplanten en een nieuwe laten groeien. Dit heeft geen negatieve invloed op de natuur en kunnen met weinig fabricage geproduceerd worden. En ook als ze ‘opgebruikt’ zijn, kunnen ze weer in de natuur opgaan en zorgen op die manier voor weinig tot geen afval. 

Wat zijn biobased materialen?

Cellulose en houtvezel zijn voorbeelden van biobased materialen. Deze materialen hebben hout als grondstof. Verder heb je producten die gemaakt zijn van aarde, schimmels, leem of klei. 

Wij gebruiken over het algemeen cellulose, houtvezel, vlas en katoen. In ons onderzoek naar conventionele, duurzame en biobased isolatiematerialen kun je zien dat gerecycled katoen wat minder biobased is dan houtvezel, hennep en vlas. 

Wat is het verschil tussen circulair en biobased?

Circulair en biobased zijn de twee toverwoorden van tegenwoordig. Circulair hoeft niet perse natuurvriendelijk, als het maar circulair ontworpen is. Dat betekent dat er een kringloop in zit. Normaal gesproken heb je een afvalstroom waarbij er grondstoffen en producten gemaakt worden en vervolgens ontstaat er afval. Circulair zorgt ervoor dat materiaal blijft rondgaan. Je hebt een grondproduct, daar wordt een product van gemaakt, daar wordt weer een nieuw product maken en dat blijft in de cirkel en wordt het geen afvalstof. Dus hoe minder afval, hoe beter het circulaire ontwerp. 

Biobased voegt daar nog iets aan toe. Dat is weer een stap beter, want er is geen sprake van een chemisch proces aan het begin. Bij een circulair ontwerp is dat meestal wel aan de orde. Met biobased zorg je er met een natuurlijk hernieuwbare product voor dat je geen uitstoot of voetafdruk in de cirkel hebt. 

De droom bij circulair is altijd zo min mogelijk afval. Als je iets circulair ontwerpt, kun je het uit elkaar halen, zodat je die grondstoffen weer kunt gebruiken voor een nieuw product. Bij biobasis is het altijd zo dat het afval voor 100% opgenomen kan worden in de natuur.

Renoveren met biobased materialen

Renovatie met biobased materialen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je met natuurlijke grondstoffen werkt die minder milieubelastend zijn. Biobased producten zoals cellulose, houtvezel en hout zijn gemaakt van bomen, die tijdens hun groei CO2 opnamen, Dat betekent dat jouw biobased gerenoveerde huis een CO2-opslagplek is, dat door het gebruik van hout als grondstof in je huis terechtgekomen is. 

Een ander voordeel voor de eindgebruiker is dat de producten veel bouwfysische eigenschappen hebben die zorgen voor een fijn binnenklimaat. De materialen zorgen voor een goede vochtregulering en dat creëert een heel prettig binnenklimaat, waardoor schimmels en vochtproblemen geen kans hebben. 

Als derde voordeel zorgen biobased materialen voor goede isolatiewaardes, waardoor je zowel in de winter als in de zomer een fijne temperatuur in je huis hebt. Goede zomerisolatie is echt een goede. Vooral bij dakisolatie is goede zomerisolatie een pré, omdat mensen vaak slaapkamers rechtstreeks onder hun dak hebben. 

De faseverschuiving bij biobased materialen duurt langer dan bij de conventionele isolatiematerialen. Dat betekent dat de warmte minder snel door het isolatiemateriaal heen gaat, waardoor je een koelere kamer houdt. De woning warmt minder snel op en in de winter is het andersom. 

We did it: dakrenovatie in Berkel en Rodenrijs

Aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs isoleerden we in samenwerking met een aannemer het dak van een jaren ‘30 woning. Wij leverden de dampremmende folie, de aannemer bracht de folie aan. Tot slot zorgden wij voor het inblazen van de cellulosevezels.

Cellulosevezels – biobased papiervezels – isoleren uitstekend. Met slechts een isolatiedikte van 20 cm, verkrijgt het dak een Rd-waarde van 5,27. Door de vezels met de juiste densiteit in te blazen, vormt zich een naadloze isolatielaag. De dampremmende folie – Pro Clima Intello PLUS – aan de warme zijde van de isolatie voorkomt condensvorming in de isolatielaag. De dampremmende folie en cellulosevezels zorgen samen voor een comfortabel en prettig binnenklimaat.

Daken zijn vaak de grootste zwakke plek van een woning als het gaat over energie- en warmteverlies. Een goede dakisolatie levert dan ook direct een besparing op van de energiekosten.

Isolatie met biobased materiaal

Als je renoveert met biobased materialen, ga je daar nog iets van terugzien aan de binnenkant? 

Het ligt aan de toepassing, maar alles kan op niveau afgewerkt worden dat het er uitziet zoals jij graag wilt. Het is niet zo dat je een andere look-and-feel krijgt bij het huis. Het voelt wel anders, omdat je ademende materialen gebruikt. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat. 

Hoe ontstaat er vocht in een huis en hoe krijg je het weg?

Je moet je voorstellen dat je in een huis altijd veel vocht krijgt. Sowieso door het douchen en koken, dat zijn de bekende voorbeelden. Maar ook als mens zorgen we voor vocht door te ademen. Dat vocht gaat ergens naartoe, dus bij een moderne betonnen nieuwbouwwoning zit er altijd mechanische ventilatie in. Dat betekent dat er ventilatiemogelijkheid zit bij de ramen. In de badkamer en meestal ook in de keuken zitten ventilatoren die ervoor zorgen dat het vocht uit de woning getrokken wordt. Maar de warmte dus ook. 

Als je bestaande bouw gaat isoleren, zit zo’n systeem er niet in. Dat zou je kunnen laten maken, maar in dat soort renovatieprojecten moet je oppassen dat het vocht in de woning goed weg kan. Dat het niet tussen de balken gaat zitten, waardoor bijvoorbeeld schimmels en rottingen ontstaan. Dan merk je wel dat dit soort producten gewoon een hele goede eigenschap hebben, vooral voor monumenten en oudere woningen. 

Laatst was ik nog bij een klant met een huis dat van polystyreen, een soort tempex platen, is gemaakt. Als je niet goed ventileert, ontstaan er vochtproblemen. Met biobased en dampopen materialen heb je minder kans op gekke vochtplekken, omdat papier en hout heel goed zijn in het vocht opnemen maar ook om het weer af te geven. Je krijgt een meer natuurlijke vochtbalans, die minder gecompenseerd hoeft te worden met mechanische ventilatie.

We did it: vloerisolatie in Amsterdam

Aan de Van Baerlestraat in Amsterdam isoleerden we een houten verdiepingsvloer met cellulosevezels. Cellulosevezels isoleren uitstekend en voorkomen zo geluidsoverdracht door de vloer tussen twee verdiepingen. De biobased vezels worden via gaten in de vloer of in het plafond ingeblazen. Voor deze eenvoudige ingreep is dus géén verbouwing nodig. Deze manier van isoleren is heel geschikt bij de renovatie van onder meer jaren ‘30 woningen.

Hoe zorgt biobased materiaal voor een natuurlijke vochtbalans?

Bij een dak liggen de dakpannen op een dakbeschot. Dat is een houten laag, die ook wel dakvloer genoemd wordt. Daaronder zit het isolatiepakket. Die dakvloer is een klein beetje dampdicht, dus het is niet heel makkelijk voor de damp om zo naar buiten te gaan. Wat we dan doen, is het toepassen van een variabele damprem om het water niet helemaal naar buiten te laten gaan. Die damprem is dus niet helemaal dicht. Mocht er vocht in de constructie ontstaan tussen de balken, wat je absoluut niet wilt vanwege schimmel en rotting. Maar als het gebeurt, heeft het materiaal de mogelijkheid om de damp ook weer terug te ademen in de woning. Dat soort eigenschappen zijn voor dat soort oude panden ideaal. 

De damp, die terugkomt in de woning, ventileert in een ander jaargetijde weer weg. Dus in je droogtijd. In het begin is zo dat de lijn naar buiten staat in de winter. Dat betekent dat het vocht tegen de koude kant aan zitten. In de zomer de zomer kan dat juist weer een beetje andersom zijn, dus dan zie je die terugtrekking van het vocht weer in de woning. In de zomer kun je wat extra vocht prima hebben in je woning.

Muren zijn vaak dampdicht. Het is heel belangrijk bij het isoleren van muren met biobased materialen, dat de muur echt goed waterdicht is van buiten. Wat je niet wilt, is dat keiharde regen zorgt voor open voegen, waardoor er heel veel water naar binnen gaat.

We did it: muurisolatie in Amsterdam

Aan de Heemstedestraat in Amsterdam plaatsen we een geluidsisolerende voorzetwand in een oud pand. Deze vorm van muurisolatie wordt veel toegepast bij wanden met een te laat isolerend vermogen. Door een nieuwe, zeer goed isolerende wand voor de oude te plaatsen, verbetert de geluidsisolatie.  De voorzetwand bestaat uit meerdere lagen die ontkoppeld van de bestaande constructie worden gemonteerd. Als isolatiemateriaal is bij dit project gekozen van cellulose vezel platen van Homatherm. Deze platen presteren erg goed als het om geluidsisolatie gaat en zijn bovendien biobased en milieuvriendelijk.

Zijn muren en daken wel waterdicht als ze dampopen zijn?

Dampopen is iets anders dan waterdicht. Dat zijn echt twee totaal verschillende dingen. Je zorgt aan de buitenkant voor dampopen en waterdicht en aan de binnenkant voor een zekere mate van dampremming. Biobased isolatiematerialen kunnen dampopen zijn, maar zijn altijd waterdicht. Ze kunnen dus wel damp, maar geen vocht doorlaten. 

Biobased isolatie met of zonder spouwmuur

Je hebt twee soorten muren: een massieve muur van 20 of 30 cm dik. Die kom je vaak bij monumenten tegen. Of je hebt een muur met een spouwmuur. Dat kan een heel klein spouwtje zijn, die niet dik genoeg is om te isoleren. Bijvoorbeeld bij een jaren 30-woning. Dan kun je aan de binnenkant een isolatiewand maken. 

Zo’n isolatiewand moet met een folie een dampremmende laag aan de binnenkant gemaakt worden, zodat er niet teveel vocht in de constructie komt. De steen van de buitenmuur is dampdicht en het geldt altijd dat de binnenkant dampdichter moet zijn dan de buitenkant. Anders krijg je schimmel. Als de muur met zo’n spouwtje erin heel droog is, kan je tegen die muur aan isoleren. Door met het materiaal helemaal tegen de muur aan te gaan zitten, dus geen luchtruimte meer over te laten, kan er geen drup ontstaan op een plekje waar het materiaal niet zit. Er zit altijd iets vocht in een muur en op die manier kan het isolatiemateriaal het vocht wat er nog in zit doorgegeven aan de steen, die het vocht vervolgens naar buiten toe accumuleert. 

Je maakt een dampvariabele schil aan de binnenkant. Je kunt de damp afvoeren, omdat een steen poreus is en op die manier water kan doorgeven. Doordat er isolatiemateriaal tegenaan zit, wordt er water en vocht afgevoerd. Dat heeft te maken met de dampdruk.

Biobased materiaal in de nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het gebruik van en isolatie met biobased materialen anders. Wij zijn echt voorstander van dampopen isoleren. In renovaties gebruiken we die folies, maar bijvoorbeeld bij nieuwbouwhout of houtskeletbouwwoning is dat niet nodig, omdat ze dan die buitenschil dampopen kunnen maken. In renovaties moeten we vaak gebruik maken van folies of bij een plat dak in een nieuwbouwhuis, omdat dat helemaal afgesloten is. Bij dampdichte muren en daken moet je altijd een folie toepassen. In renovaties ontkom je niet aan foliegebruik. In nieuwbouw kun je rekening houden bij het ontwerp en op die manier de ideale situatie creëren. 

Met bijvoorbeeld een schuin dak kun je voor een dampopen plaat als dakvloer kiezen. Dan heb je geen folies nodig, het transport gaat in één keer naar buiten. Dat is onze ideale vorm van bouwen: we bouwen het liefst biobased en dampopen. We moeten ook naar een biobased circulaire economie toe, dus er zit zowel bij ons als bij mensen die kiezen voor biobased bouw een visie achter.

Biobased materialen in de nieuwbouw

We did it: nieuwbouwisolatie in Zaandam

Aan de Piccolo in Zaandam isoleerden we de tussenvloeren van een nieuw gebouwde houtskeletwoning met cellulosevezels. De aannemer had de nieuwbouwwoning met een kleine isolatielaag opgeleverd. De opdrachtgever besloot daarop om de tussenvloeren beter én duurzaam te isoleren en koos voor cellulose-isolatie. Cellulose isoleert thermisch én gaat geluidsoverlast tegen.

Cellulose-isolatie bestaat uit biobased papiervlokken en is door de inblaastechniek de eenvoudigste oplossing voor het verbeteren van de geluidsisolatie van vloeren, plafonds en muren. Cellulose vlokken worden onder hoge druk naadloos ingeblazen via gaten in je vloer of via het plafond aan de onderzijde. De gaten worden daarna gedicht met een kurk en waar nodig afgewerkt. Hierdoor hoeft de vloer of het plafond niet gedemonteerd te worden en is er dus geen verbouwing nodig.

Met biobased materialen verklein je je voetafdruk en ben je vanaf dag één positief. Dat is ons 123-model: biobased materialen gebruiken, CO2-neutrale bedrijfsvoering en energieverbruik verminderen. Er is geen energie gebruikt bij de opwekking van het materiaal, waardoor je dat niet hoeft terug te verdienen in de gebruikersfase. Je bent vanaf dag één goed bezig door CO2 te besparen.

Vragen? 

Wist je dat je biobased isolatiematerialen zowel bij geluidsisolatie als bij thermische isolatie kunt inzetten? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem voor vragen contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Met BENG op weg naar energiezuinig wonen

Bent u aan het uitzoeken hoe u uw woning energiezuinig kunt renoveren? Of wilt u een energieneutrale nieuwbouwwoning of een nieuwbouw passiefhuis bouwen? Er wordt heel veel over geschreven en zijn allerlei installaties en maatregelen mogelijk. Maar waar vind je het overzicht en wat is de goede volgorde? Hoe zorg je er echt voor dat een woning energiezuinig is? We nemen u mee naar het begin. Als u de grote lijnen kent, heeft u beter inzicht in welke beslissingen er zijn te nemen. U zult merken dat er expertise en ervaring nodig is bij het daadwerkelijk ontwerpen en bouwen, maar dan is het wél fijn dat u weet waarop dat gebaseerd is.

 

energie neutrale woning

Trias Energetica
De Trias Energetica (RvO, 2013) geeft richtlijnen om energiezuinig te bouwen. Deze richtlijnen zijn zowel toepasbaar op renovatie van bestaande gebouwen als op nieuwbouwwoningen. In het kort kun je de Trias Energetica als volgt samenvatten:

Stap 1. Beperk de energievraag
Stap 2. Gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen
Stap 3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

Voor energieneutrale gebouwen en woningen is nog een extra stap nodig:

Stap 1. Beperk de energievraag
Stap 2a. Gebruik energie uit reststromen
Stap 2b. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
Stap 3. Indien gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, gebruik ze dan zeer efficiënt en compenseer dit op jaarbasis met 100% hernieuwbare energie.

Van EPC naar BENG
Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) is vanaf 2021 de leidraad bij het bouwen van nieuwbouwwoningen. Deze vervangt de EnergiePrestatiecoefficiënt (EPC), die een indicatie geeft van het energieverbruik van een gebouw. Van een woning is de EPC-eis bijvoorbeeld 0,4. In de EPC zijn de drie eisen van de Trias Energetica opgenomen, maar deze zijn inwisselbaar. Het beperken van energie kan bijvoorbeeld worden gecompenseerd met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Ook is in de EPC geen eis gesteld aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

BENG 
De BENG (RvO, 2017) gaat een stap verder. In de drie BENG-eisen is het streven naar energieneutraal bouwen echt terug te vinden; er moet namelijk voldaan worden aan alle drie de eisen. Zo wordt het beperken van energie door isoleren heel belangrijk. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen is opgenomen in de derde eis én verlaagt het energieverbruik in eis 2. Zo krijgt ook dat meer aandacht.

Hoe ziet de BENG eruit? 
Eis 1- Maximale energiebehoefte van het gebouw
Hoeveel energie voor verwarming en koeling is er nodig? Eis 1 gaat over de maximale energiebehoefte van een gebouw. De gebouwschil moet heel goed worden geïsoleerd, er wordt gekeken naar kierdichting, koudebruggen, verhouding glas en dichte gevel, de vorm én de ligging van het gebouw. Ook de compactheid van het gebouw, uitgedrukt in de geometrieverhouding Als/Gls wordt meegenomen. Het verliesoppervlak – oppervlakten zoals het dak, de gevel – wordt afgezet tegen het gebruiksoppervlak. “Hoe compacter, hoe energiezuiniger. BENG-eis 1 is gesteld in kWh per m2 gebruiksoppervlak (GO of GBO) per jaar.”

Eis 2 – Maximaal fossiel energieverbruik
Hierbij gaat het om het energieverbruik voor installaties in het gebouw, nodig voor verwarmen en koelen, ventilatie en bereiden van tapwater.  “Bij utiliteitsgebouwen vallen verlichting en luchtbevochtigers hier ook onder. De opgewekte energie van zonnepanelen en hernieuwbare energiebronnen, mag van dit verbruik worden afgetrokken. De systeemverliezen, hulpenergie en het rendement van de opwekkers worden hierbij – in tegenstelling tot bij eis 1 -wél meegenomen. BENG-eis 2 is gesteld in kWh per m2 gebruiksoppervlak (GBO) per jaar.”

Eis 3 – Minimaal aandeel hernieuwbare energie 
Een deel van de benodigde energie moet komen uit een hernieuwbare bron. Denk hierbij aan zonnepanelen en windenergie. Het aandeel hernieuwbare energie is de hoeveelheid hernieuwbare energie gedeeld door het totaal van hernieuwbare energie en primair fossiel energiegebruik. BENG-3, de eis van duurzame energie, is uitgedrukt in een bepaald percentage.

Hoe nu verder?
Bij het bouwen van een woning, maar ook bij renovaties, is budget uiteraard leidend. Als je een compleet beeld hebt van hoe een gebouw of woning écht energiezuiniger wordt, weet je ook welke maatregelen – bouwkundig en installatietechnisch gezien – belangrijker zijn dan anderen. Als je kijkt naar de Trias Energetica, maar ook naar de BENG, is het isoleren (en ventileren) van een gebouw het allerbelangrijkste. Maatregelen zoals een warmtepomp en zonnepanelen, zorgen voor een zo milieuvriendelijk mogelijke energiehuishouding, maar ze beperken het energieverbruik niet. Een goed begin is het halve werk, dus start dan ook bij het beperken van het energieverbruik en reserveer budget voor een goede isolatie. Wesselink Isolatie is expert op het gebied van isolatie. We weten wat er nodig is én wat niet. We werken dan ook graag met u samen. Neem contact met ons op. 

Bronnen:
RVO Trias Energetica 2013 en BENG 2017
Joost de Vree
Wesselink Isolatie

Meten is weten; hoe presteren verschillende isolatiematerialen ten opzichte van elkaar?

Bij het isoleren van een woon- of bedrijfspand wordt nog steeds het vaakste gekozen voor steen- of glaswol, ofwel minerale wol genoemd, of EPS. Maar zijn dit ook de beste keuzes? Een weloverwogen keuze is alleen te maken als je goed bent geïnformeerd. En daar ontbreekt het vaak aan. In deze blog zetten we de eigenschappen van schapenwol, minerale wol, EPS, PIR, houtvezel en cellulose als isolatiemateriaal dan ook eens naast elkaar. De technische waarden zijn – na even zoeken – wel te vinden. Maar niet naast elkaar in dezelfde eenheden. En wat zeggen die waarden precies? En welke waarden zijn belangrijk? Daar gaan we óók op in. Zodat u echt weet waarvoor u kiest. In deze eerste blog kijken we naar de warmtecapaciteit, Rd-waarde en dampdiffusie(weerstand).

meten

Warmtecapaciteit
De warmtecapaciteit C geeft de hoeveelheid energie aan die nodig is om een materiaal één graad in temperatuur te laten stijgen. Het zegt dus iets over de energie om het materiaal op te warmen of af te koelen. De soortelijke warmtecapaciteit c duidt de hoeveelheid energie aan die nodig is om 1 kg van het materiaal 1 graad in temperatuur te laten stijgen. Dit wordt ook wel soortelijke warmte, massawarmte of specifieke warmte genoemd. De eenheid is Joule/kg.Kelvin De warmte die moet worden toegevoegd, volgt uit deze formule Q = c * m * DT [J/kgK] (want C = m * c. De soortelijke warmtecapaciteit van hout is bijvoorbeeld 1880 J/kg.K

Isolatiewaarde
Uit de warmtecapaciteit volgt de warmtegeleidingscoëfficient, ofwel isolatiewaarde van een materiaal. De warmtegeleidingscoëfficient wordt aangegeven in de eenheid λ (W/mK, of J/mKs – 1 W is immers 1 J/s). Hoe lager de λ- waarde, hoe slechter het materiaal geleidt en des te hoger de isolatiewaarde. Hieruit volgt de Rd-waarde. De productisolatiewaarde Rd van een materiaal is het potentiële vermogen van een materiaal om warmte vast te houden. Met nadruk op potentie; de uiteindelijk isolatiewaarde van een constructie – de echte isolatiewaarde – is afhankelijk van de gehele constructie. Dit is de Rc-waarde. Voor de maximale isolatieprestatie dient het materiaal deskundig tot een homogene laag te worden aangebracht in een constructie zonder koudebruggen.

Dampdiffusie en dampdiffusieweerstand
Wat is het?
Het meeste bouw- en isolatiemateriaal is poreus; er is lucht in aanwezig. Door deze poriën kan transport van waterdamp plaatsvinden. Waterdamp verplaatst zich van een zone met een hogere waterdampconcentratie of dampdruk naar een zone met een lagere dampdruk; het wil de zones als het ware in evenwicht houden. Als materiaal aan de ene kant in aanraking is met lucht met een lagere dampdruk dan aan de andere kant, vindt er dus watertransport plaats door het materiaal heen. Dit heeft waterdampdiffusie of dampdiffusie. Het verschil in druk in verschillende zones kan overigens komen door een verschil in temperatuur of in relatieve vochtigheid van de twee zones.

Hoe werkt het en wat zegt het?
De weerstand die de waterdamp ondervindt bij het transport door het materiaal, is de dampdiffusieweerstand. De dampdiffusieweerstand Z = (µ*d) / (d lucht), waarin µ de dampdiffusiecoëfficiënt is (dampdiffusiegetal, dampremmingscoëfficiënt), d de dikte van de laag en d lucht = 0,185*10^-9 s, waarmee Z wordt weergegeven door: Z = 5,3*10^9 * µ * d met als eenheid m/s.

Hoe kleiner de µ-waarde hoe beter de dampdiffusie en des te sneller de waterdamp wordt afgevoerd. Een hoge µ-waarde is dus meer dampremmend of zelfs dampdicht. De Z-waarde rekent niet zo makkelijk, waardoor vaak de equivalente luchtlaagdikte, µd-waarde of Sd-waarde gehanteerd wordt. Dat zijn verschillende termen voor hetzelfde: de waarde µ * d, waarbij d de dikte van de laag is in meters. De eenheid van µd is dus ook meter. Hoe hoger de µd- of sd-waarde, hoe beter het materiaal in staat is damp tegen te houden.

Hoe een materiaal uiteindelijk presteert, is afhankelijk van de totale constructie. Ook is het afhankelijk van de totale constructie of een materiaal dampdicht of juist dampopen dient te zijn. Mensen en hun activiteiten brengen altijd vocht in een woning, waardoor ventilatie en dampafvoer in een pand belangrijk zijn. Over het algemeen geeft een dampopen constructie het meeste comfort doordat het ‘ademt’.

Isolatiewaarden per materiaal op een rij
Hoe presteren de verschillende isolatiematerialen op het gebied van isolatiewaarde en dampdiffusie? In deze tabel vindt u de technische eigenschappen van verschillende isolatiemateriaal naast elkaar. In de volgende blogs wordt deze steeds aangevuld. Volg Wesselink Isolatie dan ook om op de hoogte te blijven.

 

Minerale wol
(steenwol/ glaswol)
PIREPSHoutvezelCelluloseSchapenwol
Warmte(opslag)capaciteit c
in J/(kg∙K)
103012001450110011001720-1750
Warmtegeleidscoëfficiënt λ
in W/(mK)
0,032-0,0410,023-0,0270,032- 0,0380,0400,0380,040
IsolatiewaardRd
in m/λ bij 20 cm dikte en gem. λ
4,87 – 6,257,4 – 8,695,26- 6,2555,265
Dampdiffusie weerstand  μ (Sd, m)
afhankelijk van dichtheid
150-1009-70 32 – 31

 

Bronnen:
Leefmilieu.brussels.be
Wesselinkisolatie.nl
EkBbouwadvies.nl
Joostdevree.nl
Deanwool.nl
Rockwool
Milieucentraal.nl

 

Transitie naar toepassing biobased isolatiemateriaal

In Nederland en Europa zijn tientallen mooie, duurzame bouwprojecten te vinden. Er wordt dan ook steeds vaker duurzaam gebouwd. Maar het totale aandeel biobased isolatiematerialen in Europa bedraagt nog slechts 4%. Als je kijkt naar wat er mogelijk is en wat de kosten zijn, is dit relatief laag. Reden hiervoor is dat de eindgebruiker én overheden niet goed weten welke bouwmaterialen op de markt zijn en hoe deze worden toegepast.

duurzaam isoleren

Kennis toegankelijk maken
Verschillende organisaties zijn daarom bezig met kennis over duurzaam en biobased bouwen in kaart te brengen en toegankelijk te maken. Voor de gehele keten, van eindgebruiker tot architecten, bouwers en overheden. Wageningen Food & Biobased Research is in 2012 een Catalogus Biobased bouwmaterialen gestart en is nu druk bezig met een update. Er zijn namelijk veel ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren. Meer informatie over waarom de transitie zo traag verloopt, tracht de Europese Commissie te verkrijgen met het Horizon 2020-project Biovoices. De 13 aangesloten landen onderzoeken samen de transitie naar duurzaam bouwen. Met als uiteindelijke doel om deze soepeler te laten verlopen. Ook op kleinere schaal zie je ‘informatiepunten’ verschijnen die gebruikers en bouwers stimuleren om duurzaam te bouwen.

Tijd om zich te bewijzen
Bij het actualiseren van de catalogus merkt Wageningen Universiteit dat er veel onwetendheid is over wat er nu al kan met biobased materialen. Ter illustratie zijn er dan ook mooie voorbeelden in de catalogus opgenomen. Greet Overbeek, mede vertegenwoordiger van Wageningen Economic Research in Biovoices noemt dat producten vervaardigd uit plantaardig materiaal – niet alleen bouwmaterialen, maar ook kleding en cosmetica – zich nog moeten  bewijzen voor ze aantrekkelijk worden voor ‘het grote publiek’. Ze hebben soms nog kinderziektes, maar dat is niet de hoofdreden. Er zijn ook producten die nog niet als duurzaam of gebaseerd op plantaardig materiaal bekend staan. Biovoices praat daarom in alle landen met overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en eindgebruikers. Vooral de laatste groep is belangrijk om producten daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen.

Voordelen biobased bouwen en isoleren
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van biobased bouw- en isolatiemateriaal is het effect op de CO2-huishouding. Bij de productie van cement, beton en staal komt enorm veel CO2 vrij. Biobased bouwmaterialen houden juist CO2 vast. Biobased bouw- en isolatiematerialen leveren daarnaast een zeer comfortabel binnenklimaat op. Dit komt door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Er dan ook zeer goede redenen om biobased materialen gewoon te gebruiken.

Specialist of kennis nodig? 
Twijfel je nog en wil je meer weten over biobased isoleren? Op 18 april vindt een bijeenkomst plaats over duurzame, biobased isolatiematerialen. Ben je al zeker van je zaak? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie. Als specialist op het gebied van duurzaam isoleren – met cellulose of houtvezel bijvoorbeeld – is Wesselink Isolatie een deskundige samenwerkingspartner voor aannemers, architecten en projectontwikkelaars.

Bronnen:
Wageningen Universiteit, Wesselink Isolatie

 

Renovatieproject Wesselink Isolatie in Renovatie Totaal

In het tijdschrift Renovatie Totaal is een artikel verschenen met een renovatieproject van Wesselink Isolatie. Wesselink Isolatie heeft de vloeren en plafonds van Airey-woningen in Amsterdam-West met Knauf Supafil Timber Frame ingeblazen. Dit is een mooi voorbeeld van een renovatie van karakteristieke, oudere woningen.

Renovatie Airey-woningen Amsterdam-West
Woningcorporatie de Alliantie renoveert in Amsterdam-West aan de Burgemeester Fockstraat en de Speelmanstraat de Airey-woningen. Net na de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar goedkope, snel te bouwen woningen hoog. De lichte, prefab Airey-woningen voldeden aan deze vraag. De woningen hebben een flinke opknapbeurt nodig om te voldoen aan de huidige eisen voor woningen, onder meer op het gebied van thermische en geluidsisolatie. Tegelijkertijd behoren de woningen tot beschermd stadsgezicht. Slechts de buitenschil, trappenhuizen en houten vloeren blijven behouden, de rest van de woningen wordt gestript.

Thermische en geluidsisolatie
Voor de isolatie van de woningen heeft de Alliantie zich goed laten informeren. Uiteindelijk is gekozen voor een zwevende dekvloeren en inblaasisolatie in vloeren, plafonds en raatliggers. De zwevende dekvloeren waarborgen een goede contactgeluidsisolatie. Geluidsoverdracht via de lucht in vloeren, plafonds en raatliggers wordt tegengegaan door de ruimtes te vullen met Knauf Supafil Timber Frame. Dit materiaal zorgt tevens voor een uitstekende thermische isolatie van 0,034 W/(m.K).

Keuze voor Supafil Timber Frame
In eerste instantie wilde men isoleren met steenwol. Echter bleek dit materiaal te zwaar te zijn voor de lichte constructie van de Airey-woningen. Ook bevinden zich in de vloeren en plafonds veel leidingen. Isoleren met plaatmateriaal kan dan leiden tot ‘lekken’ in de isolatielaag. Knauf Supafil Timber Frame bleek wél het juiste materiaal om de woningen mee te isoleren. Het is voor 80% vervaardigd uit gerecycled glas en wordt met een machine onder lage druk ingeblazen tot een naadloze, homogene isolatielaag.

Inblazen is werk voor specialisten
Wesselink Isolatie weet als geen ander hoe belangrijk secuur isoleren is. Het bedrijf is sinds 2008 gespecialiseerd in het isoleren van oudere woningen met houten verdiepingsvloeren. Het inblazen van holle ruimtes is een relatief kleine ingreep, maar vereist wél de nodige kennis en ervaring. Het isolatiemateriaal wordt via gaten in het plafond of vloer ingeblazen tot een naadloze en homogene isolatielaag. Wesselink Isolatie is één van de tien erkende en geschoolde verwerkers van Supafil Timber Frame.

Wilt u ook een goed geïsoleerd pand met inblaasisolatie? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
Renovatie Totaal
Wesselink Isolatie

In nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker houtskeletbouw toegepast. Sinds de introductie van houtskeletbouw (HSB) in de jaren ‘80, zijn er in Nederland meer dan 100.000 HSB-woningen gerealiseerd. En met succes; bewoners zijn merendeels zeer tevreden. Dit is niet voor niets. Het is een lichte, flexibele bouwmethode, met veel mogelijkheden voor ademende, natuurvriendelijke isolatie terwijl de woning zijn waarde blijft houden. Een goed alternatief voor betonbouw dus.

houtskeletbouw

Houtskeletbouw – de voordelen

Wat is houtskeletbouw?
De naam zegt het al. Bij houtskeletbouw is het huis niet opgebouwd uit beton of (kalk)steen, maar vormt een houten skelet de basis. De wanden zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk, de vloer- en de dakelementen uit houten balken. De wand-, dak- en vloerelementen worden gevuld met isolatiemateriaal en bekleed met plaatmateriaal. Wanden en gevels zijn volledig naar wens af te werken. Aan de buitenzijde van de gevel is bijvoorbeeld een massief houten gevelbekleding mogelijk, maar ook houtachtige plaatmaterialen, pleisterwerk of zelfs een spouw met stenen muur.

Voordelen houtskeletbouw
Houtskeletbouw zorgt voor een comfortabel, ademend en milieuvriendelijk huis. Houtskeletbouw isoleert – met dezelfde dikte – beter dan traditionele spouwmuurisolatie. Hout isoleert namelijk beter dan (kalk)steen én er is in de HSB-constructie ruimte voor een dikker isolatiepakket. Hout absorbeert en reguleert vocht. Doordat bomen aangroeien, is hout – in tegenstelling tot beton en (kalk)steen – een hernieuwbare bouwstof. Hout is dus ook een milieuvriendelijk bouwmateriaal.

Natuurlijke isoleren en ventileren
Een prettig, gezond binnenklimaat vraagt om een goede balans tussen ventileren en isoleren. Tijdens het koken en douchen komt veel vocht vrij. Ook mensen en huisdieren zijn echte ‘vochtproducenten’. Het vocht is af te voeren met natuurlijke of mechanische ventilatie, maar ook isolatiemateriaal maakt vochttransport naar buiten mogelijk. Goede isolatie reguleert namelijk vocht; het ademt. Natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel, cellulose, wol, katoen en isovlas, doen dit uitstekend en zijn dan ook een veelgebruikt isolatiemateriaal in houtskeletbouw.

Een voorbeeld
Maar hoe bouw je nu een stevige, ademende en goed geïsoleerde woning? Een voorbeeld maakt het wat duidelijker. Let op; dit is één van de vele mogelijkheden. Het te gebruiken materiaal – van isolatie tot plaatmateriaal en gevelbekleding – is geheel naar wens van de bouwer of bewoner.

  1. Constructie & isolatie
    Stijl- en regelwerk vormt steeds de basis. Agepon-constructieve platen aan de buitenzijde, isoleren en zorgen voor de stijfheid van de constructie. Aan de binnenzijde van de dakopbouw wordt een osb- of underlaymentplaat gebruikt. Tussen de platen in het stijl- en regelwerk, worden cellulose-vezels ingeblazen. In het dak en de muren heeft cellulose-isolatie vooral een thermisch isolerende werking. In de verdiepingsvloeren en scheidingswanden fungeert het als geluids- en thermische isolatie.
  2. Ventilerende en beschermende folies
    Waterkerende, dampopen folie aan de buitenzijde, zorgt dat vocht de woning uit kan en beschermt tegen water van buiten. Dampregulerende folie aan de binnenzijde zorgt dat vocht niet in het isolatiemateriaal condenseert. Uit esthetisch oogpunt is de Intello-waterkerende folie aan de buitenzijde zwart gekleurd. Zo is de isolatielaag van buiten niet te zien.

Op zoek naar een specialist?
Goed, natuurvriendelijke isoleren is vakwerk. Wesselink Isolatie is dé isolatiespecialist en werkt graag samen met aannemers. Wesselink Isolatie is een montagebedrijf en een groothandel. U kunt er terecht voor diverse soorten en merken plaatmateriaal, folies en isolatiemateriaal. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op.

 

Woning VvE op maat isoleren

Bent u lid van een VvE of voert u onderhoud uit in opdracht van een VvE? Wilt u energie én kosten te besparen door het dak, de muren, vloeren of plafonds te isoleren? Neem dan contact op met een specialist op het gebied van thermische en geluidsisolatie.

vve

Voordelen isolatie
Geluidsisolatie en thermische isolatie worden steeds belangrijker. In oudere panden zoals jaren ’30 woningen en monumentale panden, zijn daken, muren, wanden, vloeren en plafonds niet altijd goed geïsoleerd. Terwijl goed isoleren het wooncomfort verhoogt, voor privacy zorgt, goed is voor het milieu én zorgt voor een lagere energierekening. Uiteraard moet het dan wel goed gebeuren.

Specialistisch maatwerk
Goed, deugdelijk isoleren – vooral van oude panden – vraagt om maatwerk. Ieder pand heeft een andere geschiedenis. In hetzelfde pand kan de constructie, bestaande isolatie en afwerking per woning zo verschillen, dat per woning verschillende isolatiematerialen of montage nodig is. Als VvE of aannemer in opdracht van een VvE, loont het daarom om een isolatiespecialist in de arm te nemen.

Dé isolatiespecialist
Wesselink Isolatie werkt met de beste, het liefst natuurlijke, isolatiematerialen. Maar het vereist ook vakmanschap, ervaring en continue scholing om het gewenste isolatieresultaat te behalen. En daar beschikt Wesselink Isolatie in ruime mate over. Goed isoleren begint dan ook met een inspectie per woning. Iedere woning wordt bekeken. Uiteraard bespreken we ook de wensen en mogelijkheden van de VvE. Zo maken we een offerte op maat. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

Laag energielabel maakt huis minder waard

Uit recent onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat het energielabel van een woning veel invloed heeft op de uiteindelijke verkoopprijs en de tijd die de woning te koop staat. Een zeer onzuinig huis, met bijvoorbeeld energielabel G of F, is gemiddeld € 12.000 minder waard en staat gemiddeld 66 dagen langer te koop. Energiezuinige woningen met label A of B brengen daarentegen gemiddeld € 6.000 meer op en worden gemiddeld 52 dagen eerder verkocht. Opvallend hierbij is dat de negatieve gevolgen bij een laag energielabel groter zijn dan de positieve gevolgen bij een hoog label.

 

laag-energielabel-maakt-huis-minder-waard

Voor het onderzoek werden verkoopgegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gebruikt van ruim 66.000 woningen. 32% van deze woningen had energielabel A of B tegenover 15% met G of F. Onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen wijst op het feit dat thermische isolatie van een woning een goede indicatie is voor het toekomstig gasverbruik. De maandelijkse gasrekening van een gemiddelde woning met D-label bedraagt ongeveer € 110. Afhankelijk van de thermische isolatie (en dus het label) kan dit echter variëren tussen € 35 en € 175. Hierdoor geeft het energielabel huizenkopers een goede indicatie van toekomstige stookkosten.

Energielabel woning verbeteren

Het onderzoek van de Universiteit Tilburg laat zien dat thermische isolatie niet alleen loont op het gebied van stookkosten en wooncomfort, maar zich ook terugbetaald bij de verkoop van de woning. Dit is zeker het geval bij een G of F-label. Door het toepassen van kruipruimte isolatie en dakisolatie kan al een enorme stap worden gemaakt. Daarnaast zijn gevelisolatie en HR-glas belangrijke maatregelen. Op energielabel.nl/woningen van Milieu Centraal is meer informatie te vinden over het energielabel voor woningen. Op verbeteruwhuis.nl van de Overheid en Milieu Centraal is daarnaast een handige tool te vinden die de mogelijke isolatie-maatregelen op een rij zet inclusief de kosten, geschatte besparing en beschikbare subsidies.

Wesselink Isolatie heeft veel ervaring met het thermisch isoleren van woningen en bedrijfspanden. Hiervoor gebruiken we innovatieve isolatieoplossingen en waar mogelijk ecologische materialen. Wij adviseren u graag bij het zuiniger maken van uw woning of bedrijfspand. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op.

Bron: BuildingHolland

Vijf redenen om te kiezen voor cellulose-isolatie als dakisolatie

Goede dakisolatie wordt vaak gezien als één van de beste investeringen in de isolatie van een woning. Door het dak gaat namelijk veel warmte verloren en komt in de zomer veel warmte binnen. Hier kan dus op energiekosten worden bespaard. Maar welk isolatiemateriaal is hiervoor de beste keuze? Ons antwoord is ronduit cellulose-isolatie. Dit zijn onze vijf redenen:

dak met cellulose-isolatie

1. Onovertroffen faseverschuiving: koele zomers
Cellulose-isolatie staat bekend om de onovertroffen faseverschuiving. Dit wil zeggen de tijd die het duurt voordat de zonnewarmte door het isolatiemateriaal dringt. Bij een isolatielaag van 24 cm met cellulose-isolatie, dringt de zonnewarmte tot 9 uur niet door het materiaal heen. Bij glas- of steenwol met eenzelfde dikte is dit slechts 4 uur. Het resultaat is een zolderverdieping die ook in de zomer koel blijft. Met cellulose-isolatie kan de zolder dus goed als slaapkamer worden gebruikt.

cellulose-isolatie

2. Hoge R-waarde: warme winters, laag verbruik
Cellulose-isolatie heeft met een λ-waarde van 0,040 W/ m K, bij een dikte van 20 cm een R waarde van 5. Dit is een zeer hoge warmteweerstand en zorgt voor het goed behouden van warmte in de woning. De afbeelding boven dit artikel illustreert hoe dakisolatie een verschil maakt in de warmte die van binnen door het dak weet te dringen. Waar geen dakisolatie aanwezig is smelt de vorst eerder door de warmte uit de woning. Zonde toch?

3. Vochtregulerend: een gezonder leefklimaat
Vocht is de vijand van veel isolatiematerialen. Zodra glas- of steenwol bijvoorbeeld te vochtig wordt, daalt de isolatiewaarde van deze materialen. Cellulose heeft een hoog vochtregulerend vermogen en behoudt hierdoor langer het isolerende vermogen dan reguliere isolatiematerialen. Het vocht accumulerende vermogen zorgt dat cellulose in vochtige ruimtes meer water opneemt en in droge ruimtes het tegenovergestelde doet. Dit zorgt voor een gezonder leefklimaat.

4.  Ecologisch en milieuvriendelijk: de duurzame keuze
Bij veel reguliere isolatiematerialen is veel energie nodig tijdens de productie of worden veel chemische stoffen gebruik. Cellulose-isolatie wordt daar en tegen gemaakt uit gerecycled kranten, papier dus. De toevoeging van boraat zouten zorgt dat het materiaal brandwerend is en bestand tegen schimmels en ongedierte. Cellulose-isolatie van Isofloc wordt door IVAM, IBO als zeer milieuvriendelijk aangemerkt (DuBo nr.1).

5. Geluiddempend: minder omgevingsgeluid
Cellulose-isolatie heeft naast warmte isolatie ook zeer goede geluidsisolerende eigenschappen. Het materiaal wordt dan ook veelvuldig ingezet om de klankkast in houten verdiepingsvloeren te vullen of bijvoorbeeld wanden te isoleren. Door ongeïsoleerd daken kan veel omgevingsgeluid dringen doordat deze meestal bestaan uit en enkele laag hout met daarop de dakpannen. Dit is met name vervelend als de zolder wordt gebruikt als een werkkamer of slaapkamer. Door het dak met cellulose-isolatie te isoleren wordt ook dit probleem effectief aangepakt.

Ben je benieuwd of Wesselink Isolatie jouw dak kan isoleren met cellulose-isolatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op voor advies op maat.

Meer over cellulose-isolatie »