Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Renoveren met biobased materialen

Wat houdt biobased in? Wat zijn biobased materialen? En wat is eigenlijk het verschil tussen biobased en circulair? Dit en nog veel meer komt in dit blog aan de orde. We laten je een paar projecten zien waar we biobased materialen gebruikten en we vertellen je meer over de fijne eigenschappen van biobased materialen.

Biobased materialen

Wat houdt biobased in? 

Biobased materialen zijn materialen die van natuurlijke oorsprong zijn en die door de natuur hernieuwbaar zijn. De materialen wordt meestal gemaakt van bomen en planten en natuurlijke grondstoffen, die er in overvloed zijn en die ook snel groeien. Een snelgroeiende boom is een goed biobased materiaal, want die kun je snel weer aanplanten en een nieuwe laten groeien. Dit heeft geen negatieve invloed op de natuur en kunnen met weinig fabricage geproduceerd worden. En ook als ze ‘opgebruikt’ zijn, kunnen ze weer in de natuur opgaan en zorgen op die manier voor weinig tot geen afval. 

Wat zijn biobased materialen?

Cellulose en houtvezel zijn voorbeelden van biobased materialen. Deze materialen hebben hout als grondstof. Verder heb je producten die gemaakt zijn van aarde, schimmels, leem of klei. 

Wij gebruiken over het algemeen cellulose, houtvezel, vlas en katoen. In ons onderzoek naar conventionele, duurzame en biobased isolatiematerialen kun je zien dat gerecycled katoen wat minder biobased is dan houtvezel, hennep en vlas. 

Wat is het verschil tussen circulair en biobased?

Circulair en biobased zijn de twee toverwoorden van tegenwoordig. Circulair hoeft niet perse natuurvriendelijk, als het maar circulair ontworpen is. Dat betekent dat er een kringloop in zit. Normaal gesproken heb je een afvalstroom waarbij er grondstoffen en producten gemaakt worden en vervolgens ontstaat er afval. Circulair zorgt ervoor dat materiaal blijft rondgaan. Je hebt een grondproduct, daar wordt een product van gemaakt, daar wordt weer een nieuw product maken en dat blijft in de cirkel en wordt het geen afvalstof. Dus hoe minder afval, hoe beter het circulaire ontwerp. 

Biobased voegt daar nog iets aan toe. Dat is weer een stap beter, want er is geen sprake van een chemisch proces aan het begin. Bij een circulair ontwerp is dat meestal wel aan de orde. Met biobased zorg je er met een natuurlijk hernieuwbare product voor dat je geen uitstoot of voetafdruk in de cirkel hebt. 

De droom bij circulair is altijd zo min mogelijk afval. Als je iets circulair ontwerpt, kun je het uit elkaar halen, zodat je die grondstoffen weer kunt gebruiken voor een nieuw product. Bij biobasis is het altijd zo dat het afval voor 100% opgenomen kan worden in de natuur.

Renoveren met biobased materialen

Renovatie met biobased materialen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je met natuurlijke grondstoffen werkt die minder milieubelastend zijn. Biobased producten zoals cellulose, houtvezel en hout zijn gemaakt van bomen, die tijdens hun groei CO2 opnamen, Dat betekent dat jouw biobased gerenoveerde huis een CO2-opslagplek is, dat door het gebruik van hout als grondstof in je huis terechtgekomen is. 

Een ander voordeel voor de eindgebruiker is dat de producten veel bouwfysische eigenschappen hebben die zorgen voor een fijn binnenklimaat. De materialen zorgen voor een goede vochtregulering en dat creëert een heel prettig binnenklimaat, waardoor schimmels en vochtproblemen geen kans hebben. 

Als derde voordeel zorgen biobased materialen voor goede isolatiewaardes, waardoor je zowel in de winter als in de zomer een fijne temperatuur in je huis hebt. Goede zomerisolatie is echt een goede. Vooral bij dakisolatie is goede zomerisolatie een pré, omdat mensen vaak slaapkamers rechtstreeks onder hun dak hebben. 

De faseverschuiving bij biobased materialen duurt langer dan bij de conventionele isolatiematerialen. Dat betekent dat de warmte minder snel door het isolatiemateriaal heen gaat, waardoor je een koelere kamer houdt. De woning warmt minder snel op en in de winter is het andersom. 

We did it: dakrenovatie in Berkel en Rodenrijs

Aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs isoleerden we in samenwerking met een aannemer het dak van een jaren ‘30 woning. Wij leverden de dampremmende folie, de aannemer bracht de folie aan. Tot slot zorgden wij voor het inblazen van de cellulosevezels.

Cellulosevezels – biobased papiervezels – isoleren uitstekend. Met slechts een isolatiedikte van 20 cm, verkrijgt het dak een Rd-waarde van 5,27. Door de vezels met de juiste densiteit in te blazen, vormt zich een naadloze isolatielaag. De dampremmende folie – Pro Clima Intello PLUS – aan de warme zijde van de isolatie voorkomt condensvorming in de isolatielaag. De dampremmende folie en cellulosevezels zorgen samen voor een comfortabel en prettig binnenklimaat.

Daken zijn vaak de grootste zwakke plek van een woning als het gaat over energie- en warmteverlies. Een goede dakisolatie levert dan ook direct een besparing op van de energiekosten.

Isolatie met biobased materiaal

Als je renoveert met biobased materialen, ga je daar nog iets van terugzien aan de binnenkant? 

Het ligt aan de toepassing, maar alles kan op niveau afgewerkt worden dat het er uitziet zoals jij graag wilt. Het is niet zo dat je een andere look-and-feel krijgt bij het huis. Het voelt wel anders, omdat je ademende materialen gebruikt. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat. 

Hoe ontstaat er vocht in een huis en hoe krijg je het weg?

Je moet je voorstellen dat je in een huis altijd veel vocht krijgt. Sowieso door het douchen en koken, dat zijn de bekende voorbeelden. Maar ook als mens zorgen we voor vocht door te ademen. Dat vocht gaat ergens naartoe, dus bij een moderne betonnen nieuwbouwwoning zit er altijd mechanische ventilatie in. Dat betekent dat er ventilatiemogelijkheid zit bij de ramen. In de badkamer en meestal ook in de keuken zitten ventilatoren die ervoor zorgen dat het vocht uit de woning getrokken wordt. Maar de warmte dus ook. 

Als je bestaande bouw gaat isoleren, zit zo’n systeem er niet in. Dat zou je kunnen laten maken, maar in dat soort renovatieprojecten moet je oppassen dat het vocht in de woning goed weg kan. Dat het niet tussen de balken gaat zitten, waardoor bijvoorbeeld schimmels en rottingen ontstaan. Dan merk je wel dat dit soort producten gewoon een hele goede eigenschap hebben, vooral voor monumenten en oudere woningen. 

Laatst was ik nog bij een klant met een huis dat van polystyreen, een soort tempex platen, is gemaakt. Als je niet goed ventileert, ontstaan er vochtproblemen. Met biobased en dampopen materialen heb je minder kans op gekke vochtplekken, omdat papier en hout heel goed zijn in het vocht opnemen maar ook om het weer af te geven. Je krijgt een meer natuurlijke vochtbalans, die minder gecompenseerd hoeft te worden met mechanische ventilatie.

We did it: vloerisolatie in Amsterdam

Aan de Van Baerlestraat in Amsterdam isoleerden we een houten verdiepingsvloer met cellulosevezels. Cellulosevezels isoleren uitstekend en voorkomen zo geluidsoverdracht door de vloer tussen twee verdiepingen. De biobased vezels worden via gaten in de vloer of in het plafond ingeblazen. Voor deze eenvoudige ingreep is dus géén verbouwing nodig. Deze manier van isoleren is heel geschikt bij de renovatie van onder meer jaren ‘30 woningen.

Hoe zorgt biobased materiaal voor een natuurlijke vochtbalans?

Bij een dak liggen de dakpannen op een dakbeschot. Dat is een houten laag, die ook wel dakvloer genoemd wordt. Daaronder zit het isolatiepakket. Die dakvloer is een klein beetje dampdicht, dus het is niet heel makkelijk voor de damp om zo naar buiten te gaan. Wat we dan doen, is het toepassen van een variabele damprem om het water niet helemaal naar buiten te laten gaan. Die damprem is dus niet helemaal dicht. Mocht er vocht in de constructie ontstaan tussen de balken, wat je absoluut niet wilt vanwege schimmel en rotting. Maar als het gebeurt, heeft het materiaal de mogelijkheid om de damp ook weer terug te ademen in de woning. Dat soort eigenschappen zijn voor dat soort oude panden ideaal. 

De damp, die terugkomt in de woning, ventileert in een ander jaargetijde weer weg. Dus in je droogtijd. In het begin is zo dat de lijn naar buiten staat in de winter. Dat betekent dat het vocht tegen de koude kant aan zitten. In de zomer de zomer kan dat juist weer een beetje andersom zijn, dus dan zie je die terugtrekking van het vocht weer in de woning. In de zomer kun je wat extra vocht prima hebben in je woning.

Muren zijn vaak dampdicht. Het is heel belangrijk bij het isoleren van muren met biobased materialen, dat de muur echt goed waterdicht is van buiten. Wat je niet wilt, is dat keiharde regen zorgt voor open voegen, waardoor er heel veel water naar binnen gaat.

We did it: muurisolatie in Amsterdam

Aan de Heemstedestraat in Amsterdam plaatsen we een geluidsisolerende voorzetwand in een oud pand. Deze vorm van muurisolatie wordt veel toegepast bij wanden met een te laat isolerend vermogen. Door een nieuwe, zeer goed isolerende wand voor de oude te plaatsen, verbetert de geluidsisolatie.  De voorzetwand bestaat uit meerdere lagen die ontkoppeld van de bestaande constructie worden gemonteerd. Als isolatiemateriaal is bij dit project gekozen van cellulose vezel platen van Homatherm. Deze platen presteren erg goed als het om geluidsisolatie gaat en zijn bovendien biobased en milieuvriendelijk.

Zijn muren en daken wel waterdicht als ze dampopen zijn?

Dampopen is iets anders dan waterdicht. Dat zijn echt twee totaal verschillende dingen. Je zorgt aan de buitenkant voor dampopen en waterdicht en aan de binnenkant voor een zekere mate van dampremming. Biobased isolatiematerialen kunnen dampopen zijn, maar zijn altijd waterdicht. Ze kunnen dus wel damp, maar geen vocht doorlaten. 

Biobased isolatie met of zonder spouwmuur

Je hebt twee soorten muren: een massieve muur van 20 of 30 cm dik. Die kom je vaak bij monumenten tegen. Of je hebt een muur met een spouwmuur. Dat kan een heel klein spouwtje zijn, die niet dik genoeg is om te isoleren. Bijvoorbeeld bij een jaren 30-woning. Dan kun je aan de binnenkant een isolatiewand maken. 

Zo’n isolatiewand moet met een folie een dampremmende laag aan de binnenkant gemaakt worden, zodat er niet teveel vocht in de constructie komt. De steen van de buitenmuur is dampdicht en het geldt altijd dat de binnenkant dampdichter moet zijn dan de buitenkant. Anders krijg je schimmel. Als de muur met zo’n spouwtje erin heel droog is, kan je tegen die muur aan isoleren. Door met het materiaal helemaal tegen de muur aan te gaan zitten, dus geen luchtruimte meer over te laten, kan er geen drup ontstaan op een plekje waar het materiaal niet zit. Er zit altijd iets vocht in een muur en op die manier kan het isolatiemateriaal het vocht wat er nog in zit doorgegeven aan de steen, die het vocht vervolgens naar buiten toe accumuleert. 

Je maakt een dampvariabele schil aan de binnenkant. Je kunt de damp afvoeren, omdat een steen poreus is en op die manier water kan doorgeven. Doordat er isolatiemateriaal tegenaan zit, wordt er water en vocht afgevoerd. Dat heeft te maken met de dampdruk.

Biobased materiaal in de nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het gebruik van en isolatie met biobased materialen anders. Wij zijn echt voorstander van dampopen isoleren. In renovaties gebruiken we die folies, maar bijvoorbeeld bij nieuwbouwhout of houtskeletbouwwoning is dat niet nodig, omdat ze dan die buitenschil dampopen kunnen maken. In renovaties moeten we vaak gebruik maken van folies of bij een plat dak in een nieuwbouwhuis, omdat dat helemaal afgesloten is. Bij dampdichte muren en daken moet je altijd een folie toepassen. In renovaties ontkom je niet aan foliegebruik. In nieuwbouw kun je rekening houden bij het ontwerp en op die manier de ideale situatie creëren. 

Met bijvoorbeeld een schuin dak kun je voor een dampopen plaat als dakvloer kiezen. Dan heb je geen folies nodig, het transport gaat in één keer naar buiten. Dat is onze ideale vorm van bouwen: we bouwen het liefst biobased en dampopen. We moeten ook naar een biobased circulaire economie toe, dus er zit zowel bij ons als bij mensen die kiezen voor biobased bouw een visie achter.

Biobased materialen in de nieuwbouw

We did it: nieuwbouwisolatie in Zaandam

Aan de Piccolo in Zaandam isoleerden we de tussenvloeren van een nieuw gebouwde houtskeletwoning met cellulosevezels. De aannemer had de nieuwbouwwoning met een kleine isolatielaag opgeleverd. De opdrachtgever besloot daarop om de tussenvloeren beter én duurzaam te isoleren en koos voor cellulose-isolatie. Cellulose isoleert thermisch én gaat geluidsoverlast tegen.

Cellulose-isolatie bestaat uit biobased papiervlokken en is door de inblaastechniek de eenvoudigste oplossing voor het verbeteren van de geluidsisolatie van vloeren, plafonds en muren. Cellulose vlokken worden onder hoge druk naadloos ingeblazen via gaten in je vloer of via het plafond aan de onderzijde. De gaten worden daarna gedicht met een kurk en waar nodig afgewerkt. Hierdoor hoeft de vloer of het plafond niet gedemonteerd te worden en is er dus geen verbouwing nodig.

Met biobased materialen verklein je je voetafdruk en ben je vanaf dag één positief. Dat is ons 123-model: biobased materialen gebruiken, CO2-neutrale bedrijfsvoering en energieverbruik verminderen. Er is geen energie gebruikt bij de opwekking van het materiaal, waardoor je dat niet hoeft terug te verdienen in de gebruikersfase. Je bent vanaf dag één goed bezig door CO2 te besparen.

Vragen? 

Wist je dat je biobased isolatiematerialen zowel bij geluidsisolatie als bij thermische isolatie kunt inzetten? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem voor vragen contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Ornamentenplafond isoleren en restaureren

Een ornamentenplafond restaureren en isoleren kan heel goed met elkaar gecombineerd worden. Het isoleren tussen de balken van de verdiepingsvloer is namelijk een relatief kleine ingreep. Ideaal, want dat scheelt een hoop gesjouw met spullen én zo bespaart u direct op de energierekening. Als de stukadoor die het ornamentenplafond restaureert ook nog eens lid is van Het Neerlandsch Stucgilde, is de kans nóg groter dat het restaureerde resultaat prachtig is.

Ornamentenplafond-isoleren-en-restaureren

Wat is een ornamentenplafond?
Een ornamentenplafond is opgebouwd uit een laag latten, die met een geringe afstand tegen de verdiepingsvloer is aangebracht. Daartegen is een laag riet bevestigd, dat met ijzerdraad bij elkaar wordt gebonden. Hiertegenaan is een kalklaag aangebracht en het siertucwerk. Het ornamentenplafond heeft een dikte van 5 cm. De ruimte tussen het ornamentenplafond en de verdiepingsvloer erboven tussen de balken is 20-30 cm. Een ornamentenplafond wordt ook wel een stuc-op-riet-plafond of baculaplafond genoemd. 

Een ornament van de 17e eeuw tot nu
Veel stuc-op-rietplafonds zijn oud; in de 17e en 18e eeuw was er een ware bouwgolf waarin veel van deze plafonds zijn gemaakt. Maar ook na deze periode werden regelmatig ornamentenplafond in woningen gestuct. De plafonds zijn prachtig, maar na verloop van tijd treedt er verval op. De ijzerdraadjes laten los en daardoor wordt het stucwerk niet meer goed bij elkaar gehouden. Als gevolg hiervan en als gevolg van trillingen ontstaan scheuren in de kalklaag en het stucwerk. 

Riet-op-stuc restauratie- en isolatieproces
Hoe gaat het isoleren van een ornamentenplafond in zijn werk? Dat hangt af van de staat van het plafond – of het gescheurd is of niet. In beide gevallen is isoleren met cellulose-vezels mogelijk. Wesselink Isolatie is specialist in het isoleren. Het restaureren laten we over aan andere specialisten. We vertellen kort hoe het proces van restauratie tot en met isolatie in zijn werk gaat. 

Als het huidige plafond gescheurd is, maar wel kan blijven zitten, wordt met rozetten het stucwerk weer aan de tengels vastgezet. Dat voorkomt verdere scheurvorming én maakt het plafond steviger. Die stevigheid is nodig voor het inblazen van cellulose isolatie. Dat gebeurt namelijk onder druk, voor een homogene isolatielaag. De cellulose isolatie wordt ingeblazen door gaten – uiteraard buiten de ornamenten – zodat die intact blijven. Na het inblazen wordt het plafond met gaas ertussen gestukadoord. Als het huidige plafond niet gescheurd is, is inblazen van het plafond – na een zorgvuldige check – uiteraard ook mogelijk. In de foto hierboven is van beide scenario’s een voorbeeldfoto te zien. Na het restaureren en isoleren is het plafond stevig, geluidsisolerend, thermisch isoleren én ziet er weer prachtig uit. 

Waarom biobased isoleren?
Een ornamentenplafond is biobased; het ademt en is vochtregulerend. Het is daarom mooi om als isolatie ook een ademend materiaal te gebruiken, zoals cellulose isolatie. Cellulose isoleert uitstekend. Een isolatielaag cellulose van 20 cm zorgt voor een Rd-waarde van 5,26. De geluidsisolatie verbetert met deze isolatielaag met zo’n 5 dB. Een ornamentenplafond isoleren met cellulose-isolatie, verbetert de thermische isolatie, de geluidsisolatie én levert met ademende en vochtregulerende eigenschappen een prettig woonklimaat op.

Wilt u ook aan de slag met de isolatie van uw ornamentenplafond? Neem contact op met Wesselink Isolatie.

Buiten komt naar binnen bij de Verwondering in Almere

In Almere monteert Wesselink Isolatie een zwevende dekvloer in het nieuwe gebouw van Basisschool de Verwondering. Deze ecologische basisschool bereidt kinderen voor op een duurzame toekomst. Dat voorbereiden gebeurt ook op duurzame wijze; leerlingen mogen leren op hun eigen manier. Relaties – met henzelf, anderen én hun omgeving zijn daarbij belangrijk. 

nieuwbouw

Een prettig, ademend binnenklimaat
Het nieuwe schoolgebouw is opgebouwd uit houtskeletbouw. Dit ademt, waardoor het binnenklimaat prettig aanvoelt. Een zwevende dekvloer draagt bij aan dit binnenklimaat; met deze vloer worden geluiden van boven zo min mogelijk overgedragen naar de benedenverdieping. Zo worden de kinderen zo min mogelijk afgeleid en kunnen ze zich richten op hún les of taak. De oppervlakte van de geplaatste zwevende dekvloer bedraagt 650 m2 en bestrijkt de gehele verdiepingsvloer. 

Buiten komt naar binnen
Wesselink Isolatie plaatst deze vloer in opdracht van Van Norel, die voor het ontwerp van het gebouw samenwerkt met ORGA architect, specialist in het ontwerp van duurzame bouw. Bij het ontwerp staat de natuur centraal; het gebouw zit vol verwijzingen naar de natuur. De lokalen zijn geplaatst in clusters als biotopen. 

Het ecologische karakter komt nog sterker naar voren aan de buitenzijde en buiten het gebouw. Op een deel van het dak is een vegetatiedak geplaatst en bomen rond het gebouw zorgen voor schaduw. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en loopt door een natuurlijk speelterrein. De kringloop van water is zo echt zichtbaar. UIteraard zijn er zonnepanelen. De grote middenruimte loopt over in de buitenruimte. Er is een buitenlokaal en ook de moestuinen hebben een prominente plek. Buiten komt naar binnen, buiten en binnen lopen in elkaar over. 

Meer weten of aan de slag?
Wil je meer lezen over dit duurzame bouwproject of over de ecologische school? Bezoek de website van de Verwondering, Van Norel of van ORGA-architect. Wil je met Wesselink Isolatie samenwerken? Neem contact met ons op! 

Bronnen:
verwondering-almere.nl
vannorel.nl
orga-architect.nl
wesselinkisolatie.nl

Tasmanstraat

Aan de Tasmanstraat in Amsterdam isoleert Wesselink Isolatie de verdiepingsvloer van een appartement met cellulose isolatie.

Afbeelding-van-Merel-Brandenburg3tasmanstraat

Met de renovatie pakt de eigenaar ook de isolatie aan. In de verdiepingsvloer en het plafond blaast Wesselink Isolatie cellulosevezels in, die zorgen voor uitstekende geluidsisolatie en thermische isolatie. Het inblazen van de cellulosevezels maakt het mogelijk het isolatiemateriaal in alle hoeken aan te brengen. Onze gecertificeerde en ervaren medewerkers zorgen ervoor dat het isolatiepakket de juiste, hoge densiteit heeft, zodat het isolatiemateriaal goed isoleert. In jaren ’30 appartementen zijn verdiepingsvloeren hol en fungeren zo als klankkast. Door deze op te vullen met isolatiemateriaal, verbetert de geluidsisolatie aanzienlijk. Tot slot is cellulose biobased, waardoor het isolatiepakket ademt. Zo zorgt cellulose isolatie voor een prettig binnenklimaat.

Wilt u ook cellulose-isolatie in uw woning of bedrijfspand om de geluidsisolatie te verbeteren? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Geluidsisolatie in de horeca. Box-in-box of een kleine aanpassing? 

Horeca-ondernemers kennen het belang van een goede geluidsisolatie. De wat ervarener ondernemers kiezen er dan ook vaak voor om vóór het ontwerpen en plaatsen van het interieur een box-in-box of kamer-in-kamer te laten maken. Bij Wesselink Isolatie kun je zowel voor een box-in-box als voor kleinere aanpassingen in de geluidsisolatie terecht. 

horeca isolatie

Geluidsisolatie in horeca
Als gast komen mensen graag in cafés en restaurants. Thuis of in hun bedrijfspand willen ze er echter geen last van hebben. Wesselink Isolatie weet dat een goede geluidsisolatie een belangrijk aandachtspunt is voor horeca-ondernemers. Het is – naast voldoende gasten en personeel – één van ‘de hete hangijzers’. 

Wat, hoe en waarom van een box-in-box
Een box-in-box is een geheel ontkoppelde en geïsoleerde ruimte binnen een bestaande ruimte. Deze zorgt ervoor dat geluiden zo min mogelijk worden overgedragen naar naaste en bovenburen. Ervaren horeca-ondernemers weten hoe ingrijpend het kan zijn om aanpassingen aan geluidsisolatie van een horecapand te doen als het café of restaurant eenmaal open is. Daarom kiezen de meesten ervoor om de in de casco ruimte eerst geluidsoverlast-proof te maken met een box-in-box. Vóór het interieur wordt ontworpen en geplaatst. Wesselink Isolatie is expert in het plaatsen van zo’n box-in-box.

Geluidsoverlast als horeca al open is
Maar wat als het café of restaurant al open is en buren ervaren geluidsoverlast? Dan is het slim om te kijken naar deeloplossingen. Een extra deur, een akoestische voorzetwand en/of na-isoleren van het plafond met een vrijdragend plafond bijvoorbeeld. Afhankelijk van de situatie, kunnen één of meerdere aanpassingen een groot verschil maken. Wesselink Isolatie maakt samen met u een stappenplan van aanpassingen en bekijkt per stap wat het effect is. Zo kan een maatregel soms in één dag worden uitgevoerd of kan het betekenen dat één aanpassing de klachten oplost. Bij iedere aanpassing wordt rekening gehouden met het tijdstip en dag van uitvoering, zodat u zoveel mogelijk open kunt blijven. 

Hoe werkt Wesselink Isolatie met u samen?

 1. Als eerste hebben we een telefonisch gesprek. We inventariseren uw probleem of vraag  en bepalen aan de hand daarvan of we iets voor u kunnen betekenen.
 2. Vervolgens bezoeken we uw horecagelegenheid. We bekijken de situatie, luisteren naar uw wensen en vragen en vertellen wat we kunnen doen. Dit kan uiteenlopen van een box-in-box tot het plaatsen van een extra deur, een akoestische voorzetwand of een vrijdragend plafond. 
 3. Is er een akoestisch rapport opgesteld? We hebben veel ervaring met het interpreteren hiervan en nemen de uitkomsten mee in de uit te voeren maatregelen. 
 4. Is er geen akoestisch rapport? Wesselink Isolatie heeft zoveel ervaring met geluidsisolatie in horeca, dat we aan de hand van de klachten en situatie vaak kunnen inschatten wat er nodig is. Dat onderscheidt ons van andere isolatiebedrijven. 
 5. Als u de offerte voor de besproken werkzaamheden goedkeurt, plannen we in overleg de werkzaamheden. Ons doel hierbij is dat u zoveel mogelijk open blijft.  

Heldere verwachtingen
Vanaf het moment dat u contact met ons opneemt tot aan het opruimen aan het einde van de werkzaamheden, doen we er alles aan om de verwachtingen naar elkaar helder te krijgen. Waar heeft u behoefte aan en wat kunnen we daarin doen? Zo weet u precies waar u aan toe bent, wat de kosten zijn en wat de invloed is op uw bedrijfsvoering. 

Aan de slag
Bent u horecaondernemer en wilt u de geluidsisolatie van jouw horecagelegenheid aanpakken? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie. We gaan graag samen met u aan de slag! Bekijk hier een aantal voorbeelden. 

Transitie naar toepassing biobased isolatiemateriaal

In Nederland en Europa zijn tientallen mooie, duurzame bouwprojecten te vinden. Er wordt dan ook steeds vaker duurzaam gebouwd. Maar het totale aandeel biobased isolatiematerialen in Europa bedraagt nog slechts 4%. Als je kijkt naar wat er mogelijk is en wat de kosten zijn, is dit relatief laag. Reden hiervoor is dat de eindgebruiker én overheden niet goed weten welke bouwmaterialen op de markt zijn en hoe deze worden toegepast.

duurzaam isoleren

Kennis toegankelijk maken
Verschillende organisaties zijn daarom bezig met kennis over duurzaam en biobased bouwen in kaart te brengen en toegankelijk te maken. Voor de gehele keten, van eindgebruiker tot architecten, bouwers en overheden. Wageningen Food & Biobased Research is in 2012 een Catalogus Biobased bouwmaterialen gestart en is nu druk bezig met een update. Er zijn namelijk veel ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren. Meer informatie over waarom de transitie zo traag verloopt, tracht de Europese Commissie te verkrijgen met het Horizon 2020-project Biovoices. De 13 aangesloten landen onderzoeken samen de transitie naar duurzaam bouwen. Met als uiteindelijke doel om deze soepeler te laten verlopen. Ook op kleinere schaal zie je ‘informatiepunten’ verschijnen die gebruikers en bouwers stimuleren om duurzaam te bouwen.

Tijd om zich te bewijzen
Bij het actualiseren van de catalogus merkt Wageningen Universiteit dat er veel onwetendheid is over wat er nu al kan met biobased materialen. Ter illustratie zijn er dan ook mooie voorbeelden in de catalogus opgenomen. Greet Overbeek, mede vertegenwoordiger van Wageningen Economic Research in Biovoices noemt dat producten vervaardigd uit plantaardig materiaal – niet alleen bouwmaterialen, maar ook kleding en cosmetica – zich nog moeten  bewijzen voor ze aantrekkelijk worden voor ‘het grote publiek’. Ze hebben soms nog kinderziektes, maar dat is niet de hoofdreden. Er zijn ook producten die nog niet als duurzaam of gebaseerd op plantaardig materiaal bekend staan. Biovoices praat daarom in alle landen met overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en eindgebruikers. Vooral de laatste groep is belangrijk om producten daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen.

Voordelen biobased bouwen en isoleren
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van biobased bouw- en isolatiemateriaal is het effect op de CO2-huishouding. Bij de productie van cement, beton en staal komt enorm veel CO2 vrij. Biobased bouwmaterialen houden juist CO2 vast. Biobased bouw- en isolatiematerialen leveren daarnaast een zeer comfortabel binnenklimaat op. Dit komt door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Er dan ook zeer goede redenen om biobased materialen gewoon te gebruiken.

Specialist of kennis nodig? 
Twijfel je nog en wil je meer weten over biobased isoleren? Op 18 april vindt een bijeenkomst plaats over duurzame, biobased isolatiematerialen. Ben je al zeker van je zaak? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie. Als specialist op het gebied van duurzaam isoleren – met cellulose of houtvezel bijvoorbeeld – is Wesselink Isolatie een deskundige samenwerkingspartner voor aannemers, architecten en projectontwikkelaars.

Bronnen:
Wageningen Universiteit, Wesselink Isolatie

 

Leidingschachten isoleren met inblaas-isolatie

Verdiepingsvloeren van nieuwe hoogbouw voldoen aan alle normen. Oók op het gebied van geluidsisolatie. Maar de leidingschachten in deze hoge betonnen gebouwen vormen een aandachtspunt. Die zijn namelijk vaak van lichter materiaal gemaakt dan de zware betonnen vloeren; een laag kalkzandsteen, afgewerkt met gips bijvoorbeeld. Door het lichtere materiaal wordt geluid door de leidingschachten gemakkelijker overgedragen dan via het beton. De verdiepingen van deze gebouwen –  hotels, appartementencomplexen in het hogere segment en kantoren – zijn zo onzichtbaar met elkaar verbonden. Behalve de leidingen, kunnen de schachten ook het geluid naar de verschillende verdiepingen overdragen.

Leidingschacht isolatie

Goede isolatie betekent isolatie van de leidingschacht
In nieuwbouw met meerdere verdiepingen worden vaak leidingschachten aangebracht voor standleidingen, installatiebuizen, water en elektra. Heel handig, maar voor de uiteindelijke gebruiker kan het hinderlijk zijn. Het zijn geluidsgevoelige punten in de nieuwbouw; geluiden in deze holle ruimte kunnen zich ongehinderd verplaatsen naar alle verdiepingen. Ook als de woningen, kamers of kantoren verder goed geïsoleerd zijn. Om de isolatie tussen de verschillende woon- en verblijfsruimtes te verbeteren, is isolatie van de leidingschacht dan ook een uitstekend idee.

Tijd voor vernieuwing: inblaasisolatie
Een grillig gevormde ruimte zoals een leidingschacht is met traditionele isolatiematerialen lastig te vullen. Er blijven teveel kieren en lucht in aanwezig. Enkel het dichten met PUR-schuim ter hoogte van de verdiepingsvloeren, vermindert de geluidsoverdracht vaak niet voldoende. Inblaasisolatie – zoals cellulose en houtvezel – doet dit wél. Inblaasisolatie is geschikt voor iedere vorm ruimte. Vakmanschap, ervaring en de juiste apparatuur bij het inblazen leveren een naadloze isolatielaag op zonder kieren. Zo wordt de kans op geluidsoverdracht via de leidingschachten gereduceerd.

Dé specialist in cellulose-isolatie
Wesselink Isolatie is dé specialist op het gebied van inblaas-isolatie en geluidsisolatie. Inblazen van cellulose, Knauf Supafil Timberframe of houtvezel lijkt eenvoudig, maar het vereist wél ervaring en vakmanschap. De mannen van Wesselink Isolatie bezitten deze in ruimte mate. Behalve plafondisolatie en isolatie van verdiepingsvloeren in oudere, nieuwe of duurzaam gebouwde woningen en bedrijfspanden, kunt u bij óók terecht voor specialistische klussen. Het isoleren van een wenteltrap in een nieuw schoolgebouw of isolatie van een leidingschacht bijvoorbeeld.

Tijd voor actie
Ben je projectontwikkelaar, aannemer of architect van een nieuwbouwproject met leidingsschachten? Wil je geluidsoverdracht in hotels, kantoren en appartementencomplexen voorkomen met cellulose-isolatie, houtvezelisolatie of Knauf Supafil Timberframe? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen: Wesselink Isolatie, Installatie.nl

Renovatieproject Wesselink Isolatie in Renovatie Totaal

In het tijdschrift Renovatie Totaal is een artikel verschenen met een renovatieproject van Wesselink Isolatie. Wesselink Isolatie heeft de vloeren en plafonds van Airey-woningen in Amsterdam-West met Knauf Supafil Timber Frame ingeblazen. Dit is een mooi voorbeeld van een renovatie van karakteristieke, oudere woningen.

Renovatie Airey-woningen Amsterdam-West
Woningcorporatie de Alliantie renoveert in Amsterdam-West aan de Burgemeester Fockstraat en de Speelmanstraat de Airey-woningen. Net na de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar goedkope, snel te bouwen woningen hoog. De lichte, prefab Airey-woningen voldeden aan deze vraag. De woningen hebben een flinke opknapbeurt nodig om te voldoen aan de huidige eisen voor woningen, onder meer op het gebied van thermische en geluidsisolatie. Tegelijkertijd behoren de woningen tot beschermd stadsgezicht. Slechts de buitenschil, trappenhuizen en houten vloeren blijven behouden, de rest van de woningen wordt gestript.

Thermische en geluidsisolatie
Voor de isolatie van de woningen heeft de Alliantie zich goed laten informeren. Uiteindelijk is gekozen voor een zwevende dekvloeren en inblaasisolatie in vloeren, plafonds en raatliggers. De zwevende dekvloeren waarborgen een goede contactgeluidsisolatie. Geluidsoverdracht via de lucht in vloeren, plafonds en raatliggers wordt tegengegaan door de ruimtes te vullen met Knauf Supafil Timber Frame. Dit materiaal zorgt tevens voor een uitstekende thermische isolatie van 0,034 W/(m.K).

Keuze voor Supafil Timber Frame
In eerste instantie wilde men isoleren met steenwol. Echter bleek dit materiaal te zwaar te zijn voor de lichte constructie van de Airey-woningen. Ook bevinden zich in de vloeren en plafonds veel leidingen. Isoleren met plaatmateriaal kan dan leiden tot ‘lekken’ in de isolatielaag. Knauf Supafil Timber Frame bleek wél het juiste materiaal om de woningen mee te isoleren. Het is voor 80% vervaardigd uit gerecycled glas en wordt met een machine onder lage druk ingeblazen tot een naadloze, homogene isolatielaag.

Inblazen is werk voor specialisten
Wesselink Isolatie weet als geen ander hoe belangrijk secuur isoleren is. Het bedrijf is sinds 2008 gespecialiseerd in het isoleren van oudere woningen met houten verdiepingsvloeren. Het inblazen van holle ruimtes is een relatief kleine ingreep, maar vereist wél de nodige kennis en ervaring. Het isolatiemateriaal wordt via gaten in het plafond of vloer ingeblazen tot een naadloze en homogene isolatielaag. Wesselink Isolatie is één van de tien erkende en geschoolde verwerkers van Supafil Timber Frame.

Wilt u ook een goed geïsoleerd pand met inblaasisolatie? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
Renovatie Totaal
Wesselink Isolatie

In nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker houtskeletbouw toegepast. Sinds de introductie van houtskeletbouw (HSB) in de jaren ‘80, zijn er in Nederland meer dan 100.000 HSB-woningen gerealiseerd. En met succes; bewoners zijn merendeels zeer tevreden. Dit is niet voor niets. Het is een lichte, flexibele bouwmethode, met veel mogelijkheden voor ademende, natuurvriendelijke isolatie terwijl de woning zijn waarde blijft houden. Een goed alternatief voor betonbouw dus.

houtskeletbouw

Houtskeletbouw – de voordelen

Wat is houtskeletbouw?
De naam zegt het al. Bij houtskeletbouw is het huis niet opgebouwd uit beton of (kalk)steen, maar vormt een houten skelet de basis. De wanden zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk, de vloer- en de dakelementen uit houten balken. De wand-, dak- en vloerelementen worden gevuld met isolatiemateriaal en bekleed met plaatmateriaal. Wanden en gevels zijn volledig naar wens af te werken. Aan de buitenzijde van de gevel is bijvoorbeeld een massief houten gevelbekleding mogelijk, maar ook houtachtige plaatmaterialen, pleisterwerk of zelfs een spouw met stenen muur.

Voordelen houtskeletbouw
Houtskeletbouw zorgt voor een comfortabel, ademend en milieuvriendelijk huis. Houtskeletbouw isoleert – met dezelfde dikte – beter dan traditionele spouwmuurisolatie. Hout isoleert namelijk beter dan (kalk)steen én er is in de HSB-constructie ruimte voor een dikker isolatiepakket. Hout absorbeert en reguleert vocht. Doordat bomen aangroeien, is hout – in tegenstelling tot beton en (kalk)steen – een hernieuwbare bouwstof. Hout is dus ook een milieuvriendelijk bouwmateriaal.

Natuurlijke isoleren en ventileren
Een prettig, gezond binnenklimaat vraagt om een goede balans tussen ventileren en isoleren. Tijdens het koken en douchen komt veel vocht vrij. Ook mensen en huisdieren zijn echte ‘vochtproducenten’. Het vocht is af te voeren met natuurlijke of mechanische ventilatie, maar ook isolatiemateriaal maakt vochttransport naar buiten mogelijk. Goede isolatie reguleert namelijk vocht; het ademt. Natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel, cellulose, wol, katoen en isovlas, doen dit uitstekend en zijn dan ook een veelgebruikt isolatiemateriaal in houtskeletbouw.

Een voorbeeld
Maar hoe bouw je nu een stevige, ademende en goed geïsoleerde woning? Een voorbeeld maakt het wat duidelijker. Let op; dit is één van de vele mogelijkheden. Het te gebruiken materiaal – van isolatie tot plaatmateriaal en gevelbekleding – is geheel naar wens van de bouwer of bewoner.

 1. Constructie & isolatie
  Stijl- en regelwerk vormt steeds de basis. Agepon-constructieve platen aan de buitenzijde, isoleren en zorgen voor de stijfheid van de constructie. Aan de binnenzijde van de dakopbouw wordt een osb- of underlaymentplaat gebruikt. Tussen de platen in het stijl- en regelwerk, worden cellulose-vezels ingeblazen. In het dak en de muren heeft cellulose-isolatie vooral een thermisch isolerende werking. In de verdiepingsvloeren en scheidingswanden fungeert het als geluids- en thermische isolatie.
 2. Ventilerende en beschermende folies
  Waterkerende, dampopen folie aan de buitenzijde, zorgt dat vocht de woning uit kan en beschermt tegen water van buiten. Dampregulerende folie aan de binnenzijde zorgt dat vocht niet in het isolatiemateriaal condenseert. Uit esthetisch oogpunt is de Intello-waterkerende folie aan de buitenzijde zwart gekleurd. Zo is de isolatielaag van buiten niet te zien.

Op zoek naar een specialist?
Goed, natuurvriendelijke isoleren is vakwerk. Wesselink Isolatie is dé isolatiespecialist en werkt graag samen met aannemers. Wesselink Isolatie is een montagebedrijf en een groothandel. U kunt er terecht voor diverse soorten en merken plaatmateriaal, folies en isolatiemateriaal. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op.

 

Woning VvE op maat isoleren

Bent u lid van een VvE of voert u onderhoud uit in opdracht van een VvE? Wilt u energie én kosten te besparen door het dak, de muren, vloeren of plafonds te isoleren? Neem dan contact op met een specialist op het gebied van thermische en geluidsisolatie.

vve

Voordelen isolatie
Geluidsisolatie en thermische isolatie worden steeds belangrijker. In oudere panden zoals jaren ’30 woningen en monumentale panden, zijn daken, muren, wanden, vloeren en plafonds niet altijd goed geïsoleerd. Terwijl goed isoleren het wooncomfort verhoogt, voor privacy zorgt, goed is voor het milieu én zorgt voor een lagere energierekening. Uiteraard moet het dan wel goed gebeuren.

Specialistisch maatwerk
Goed, deugdelijk isoleren – vooral van oude panden – vraagt om maatwerk. Ieder pand heeft een andere geschiedenis. In hetzelfde pand kan de constructie, bestaande isolatie en afwerking per woning zo verschillen, dat per woning verschillende isolatiematerialen of montage nodig is. Als VvE of aannemer in opdracht van een VvE, loont het daarom om een isolatiespecialist in de arm te nemen.

Dé isolatiespecialist
Wesselink Isolatie werkt met de beste, het liefst natuurlijke, isolatiematerialen. Maar het vereist ook vakmanschap, ervaring en continue scholing om het gewenste isolatieresultaat te behalen. En daar beschikt Wesselink Isolatie in ruime mate over. Goed isoleren begint dan ook met een inspectie per woning. Iedere woning wordt bekeken. Uiteraard bespreken we ook de wensen en mogelijkheden van de VvE. Zo maken we een offerte op maat. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.