Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Dampremmende én dampvariabele folie

Je wil een pand renoveren, verbouwen of je bent van plan een nieuwbouwwoning neer te (laten) zetten. Het ontwerp is klaar, de constructie doorgerekend en de lichtval is in orde. Heb je ook gedacht aan het klimaat in het pand? Isoleren en ventileren, hoe pak je dat aan? En waarvoor dient een dampremmende of dampvariabele folie eigenlijk?

damp op damp dicht

Vochthuishouding
Een goede vochthuishouding is belangrijk, anders krijg je vocht en schimmelvorming in huis en/of in de constructie. Vocht in huis is er sowieso – je ademt vocht uit en bij wassen en koken komt vocht vrij. Het is dus de kunst om het vocht op de juiste wijze af te voeren, zodat het vocht niet op de verkeerde plaatsen kan neerslaan. 

Ingrediënt 1 – Dik isolatiepakket
Vocht in huis moet je dus afvoeren. Hoe doe je dat? Als eerste heb je een voldoende dik isolatiepakket nodig. Anders krijg je koude oppervlakken, daar waar contact is met de buitenlucht. Meestal is het buiten kouder dan binnen en als het isolatiepakket te dun is, wordt de binnenmuur koud van de kou buiten. Als de vochtige lucht niet weg kan en het isolatiepakket is te dun, condenseert het vocht op de muren.

Ingrediënt 2 – Luchtdichte buitenschil
Als je niet dampopen bouwt – dus met beton of steen, geen hout – is een luchtdichte buitenschil nodig. Zonder dat krijg je tocht. Hoe zit dat? Het natuurlijk temperatuurverschil tussen binnen en buiten zorgt voor een bovendruk binnen en onderdruk buiten. Daardoor wil warme lucht van binnen naar buiten. Het luchttransport – dat diffusie heet – vindt hoe dan ook plaats. Tocht zorgt ervoor dat de binnenlucht steeds opnieuw verwarmd moet worden. Behalve oncomfortabel ook nog eens niet milieuvriendelijk.

Ingrediënt 3 – Dampremmende en dampvariabele folie
Behalve een luchtdichte buitenschil, is – in een niet-dampopen constructie – ook een damprem nodig aan de binnenkant van het isolatiepakket. Dit zorgt ervoor dat vocht uit het pand niet door de muren en het isolatiepakket heen naar buiten kan. Waarom is dat belangrijk? Zoals we eerder vertelden, vindt door het druk- en temperatuurverschil tussen binnen en buiten altijd lucht- en daarmee vochttransport plaats. In de isolatielaag daalt de luchttemperatuur. Het punt waar vocht condenseert tot water, heet het dauwpunt. Als dit gebeurt, vormt zich schimmel in de isolatielaag en wordt uiteindelijk de gehele constructie aangetast. Zonde van het pand én ongezond. Als je een dampremmende folie plaatst, kan lucht en het vocht simpelweg niet door de muren heen. 

Wat als het ‘s zomers warmer buiten is dan binnen? Het drukverschil tussen binnen en buiten zorgt nu voor een luchtstroom de andere kant op; van binnen naar buiten. De dampremmende folie beoogt dan juist een tegenovergesteld effect. Een dampvariabele folie, bijvoorbeeld de Intello Pro Clima, heeft aan één dichte zijde en één zijde een diffuus membraan. Het membraan zorgt ervoor dat ook dit luchttransport kan plaatsvinden. 

Ingrediënt 4 – Ventilatie
Luchttransport door de muren is nu niet meer mogelijk. Met een goede ventilatie verdwijnt het vocht wél uit huis. Vaak wordt een combinatie van mechanische en passieve ventilatie gekozen; afhankelijk van de behoefte en mogelijkheden in het pand.

Deze vier ingrediënten dragen bij aan een prettig woon- en werkklimaat én behoud van het pand. Duurzaam én kostentechnisch interessant dus.

Aan de slag
Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner bij een bouw- of renovatieproject? Wesselink Isolatie is dé expert op het gebied van isoleren. We kunnen je er alles over vertellen, maar nog liever gaan we aan de slag. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.