Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Renoveren met biobased materialen

Wat houdt biobased in? Wat zijn biobased materialen? En wat is eigenlijk het verschil tussen biobased en circulair? Dit en nog veel meer komt in dit blog aan de orde. We laten je een paar projecten zien waar we biobased materialen gebruikten en we vertellen je meer over de fijne eigenschappen van biobased materialen.

Biobased materialen

Wat houdt biobased in? 

Biobased materialen zijn materialen die van natuurlijke oorsprong zijn en die door de natuur hernieuwbaar zijn. De materialen wordt meestal gemaakt van bomen en planten en natuurlijke grondstoffen, die er in overvloed zijn en die ook snel groeien. Een snelgroeiende boom is een goed biobased materiaal, want die kun je snel weer aanplanten en een nieuwe laten groeien. Dit heeft geen negatieve invloed op de natuur en kunnen met weinig fabricage geproduceerd worden. En ook als ze ‘opgebruikt’ zijn, kunnen ze weer in de natuur opgaan en zorgen op die manier voor weinig tot geen afval. 

Wat zijn biobased materialen?

Cellulose en houtvezel zijn voorbeelden van biobased materialen. Deze materialen hebben hout als grondstof. Verder heb je producten die gemaakt zijn van aarde, schimmels, leem of klei. 

Wij gebruiken over het algemeen cellulose, houtvezel, vlas en katoen. In ons onderzoek naar conventionele, duurzame en biobased isolatiematerialen kun je zien dat gerecycled katoen wat minder biobased is dan houtvezel, hennep en vlas. 

Wat is het verschil tussen circulair en biobased?

Circulair en biobased zijn de twee toverwoorden van tegenwoordig. Circulair hoeft niet perse natuurvriendelijk, als het maar circulair ontworpen is. Dat betekent dat er een kringloop in zit. Normaal gesproken heb je een afvalstroom waarbij er grondstoffen en producten gemaakt worden en vervolgens ontstaat er afval. Circulair zorgt ervoor dat materiaal blijft rondgaan. Je hebt een grondproduct, daar wordt een product van gemaakt, daar wordt weer een nieuw product maken en dat blijft in de cirkel en wordt het geen afvalstof. Dus hoe minder afval, hoe beter het circulaire ontwerp. 

Biobased voegt daar nog iets aan toe. Dat is weer een stap beter, want er is geen sprake van een chemisch proces aan het begin. Bij een circulair ontwerp is dat meestal wel aan de orde. Met biobased zorg je er met een natuurlijk hernieuwbare product voor dat je geen uitstoot of voetafdruk in de cirkel hebt. 

De droom bij circulair is altijd zo min mogelijk afval. Als je iets circulair ontwerpt, kun je het uit elkaar halen, zodat je die grondstoffen weer kunt gebruiken voor een nieuw product. Bij biobasis is het altijd zo dat het afval voor 100% opgenomen kan worden in de natuur.

Renoveren met biobased materialen

Renovatie met biobased materialen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je met natuurlijke grondstoffen werkt die minder milieubelastend zijn. Biobased producten zoals cellulose, houtvezel en hout zijn gemaakt van bomen, die tijdens hun groei CO2 opnamen, Dat betekent dat jouw biobased gerenoveerde huis een CO2-opslagplek is, dat door het gebruik van hout als grondstof in je huis terechtgekomen is. 

Een ander voordeel voor de eindgebruiker is dat de producten veel bouwfysische eigenschappen hebben die zorgen voor een fijn binnenklimaat. De materialen zorgen voor een goede vochtregulering en dat creëert een heel prettig binnenklimaat, waardoor schimmels en vochtproblemen geen kans hebben. 

Als derde voordeel zorgen biobased materialen voor goede isolatiewaardes, waardoor je zowel in de winter als in de zomer een fijne temperatuur in je huis hebt. Goede zomerisolatie is echt een goede. Vooral bij dakisolatie is goede zomerisolatie een pré, omdat mensen vaak slaapkamers rechtstreeks onder hun dak hebben. 

De faseverschuiving bij biobased materialen duurt langer dan bij de conventionele isolatiematerialen. Dat betekent dat de warmte minder snel door het isolatiemateriaal heen gaat, waardoor je een koelere kamer houdt. De woning warmt minder snel op en in de winter is het andersom. 

We did it: dakrenovatie in Berkel en Rodenrijs

Aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs isoleerden we in samenwerking met een aannemer het dak van een jaren ‘30 woning. Wij leverden de dampremmende folie, de aannemer bracht de folie aan. Tot slot zorgden wij voor het inblazen van de cellulosevezels.

Cellulosevezels – biobased papiervezels – isoleren uitstekend. Met slechts een isolatiedikte van 20 cm, verkrijgt het dak een Rd-waarde van 5,27. Door de vezels met de juiste densiteit in te blazen, vormt zich een naadloze isolatielaag. De dampremmende folie – Pro Clima Intello PLUS – aan de warme zijde van de isolatie voorkomt condensvorming in de isolatielaag. De dampremmende folie en cellulosevezels zorgen samen voor een comfortabel en prettig binnenklimaat.

Daken zijn vaak de grootste zwakke plek van een woning als het gaat over energie- en warmteverlies. Een goede dakisolatie levert dan ook direct een besparing op van de energiekosten.

Isolatie met biobased materiaal

Als je renoveert met biobased materialen, ga je daar nog iets van terugzien aan de binnenkant? 

Het ligt aan de toepassing, maar alles kan op niveau afgewerkt worden dat het er uitziet zoals jij graag wilt. Het is niet zo dat je een andere look-and-feel krijgt bij het huis. Het voelt wel anders, omdat je ademende materialen gebruikt. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat. 

Hoe ontstaat er vocht in een huis en hoe krijg je het weg?

Je moet je voorstellen dat je in een huis altijd veel vocht krijgt. Sowieso door het douchen en koken, dat zijn de bekende voorbeelden. Maar ook als mens zorgen we voor vocht door te ademen. Dat vocht gaat ergens naartoe, dus bij een moderne betonnen nieuwbouwwoning zit er altijd mechanische ventilatie in. Dat betekent dat er ventilatiemogelijkheid zit bij de ramen. In de badkamer en meestal ook in de keuken zitten ventilatoren die ervoor zorgen dat het vocht uit de woning getrokken wordt. Maar de warmte dus ook. 

Als je bestaande bouw gaat isoleren, zit zo’n systeem er niet in. Dat zou je kunnen laten maken, maar in dat soort renovatieprojecten moet je oppassen dat het vocht in de woning goed weg kan. Dat het niet tussen de balken gaat zitten, waardoor bijvoorbeeld schimmels en rottingen ontstaan. Dan merk je wel dat dit soort producten gewoon een hele goede eigenschap hebben, vooral voor monumenten en oudere woningen. 

Laatst was ik nog bij een klant met een huis dat van polystyreen, een soort tempex platen, is gemaakt. Als je niet goed ventileert, ontstaan er vochtproblemen. Met biobased en dampopen materialen heb je minder kans op gekke vochtplekken, omdat papier en hout heel goed zijn in het vocht opnemen maar ook om het weer af te geven. Je krijgt een meer natuurlijke vochtbalans, die minder gecompenseerd hoeft te worden met mechanische ventilatie.

We did it: vloerisolatie in Amsterdam

Aan de Van Baerlestraat in Amsterdam isoleerden we een houten verdiepingsvloer met cellulosevezels. Cellulosevezels isoleren uitstekend en voorkomen zo geluidsoverdracht door de vloer tussen twee verdiepingen. De biobased vezels worden via gaten in de vloer of in het plafond ingeblazen. Voor deze eenvoudige ingreep is dus géén verbouwing nodig. Deze manier van isoleren is heel geschikt bij de renovatie van onder meer jaren ‘30 woningen.

Hoe zorgt biobased materiaal voor een natuurlijke vochtbalans?

Bij een dak liggen de dakpannen op een dakbeschot. Dat is een houten laag, die ook wel dakvloer genoemd wordt. Daaronder zit het isolatiepakket. Die dakvloer is een klein beetje dampdicht, dus het is niet heel makkelijk voor de damp om zo naar buiten te gaan. Wat we dan doen, is het toepassen van een variabele damprem om het water niet helemaal naar buiten te laten gaan. Die damprem is dus niet helemaal dicht. Mocht er vocht in de constructie ontstaan tussen de balken, wat je absoluut niet wilt vanwege schimmel en rotting. Maar als het gebeurt, heeft het materiaal de mogelijkheid om de damp ook weer terug te ademen in de woning. Dat soort eigenschappen zijn voor dat soort oude panden ideaal. 

De damp, die terugkomt in de woning, ventileert in een ander jaargetijde weer weg. Dus in je droogtijd. In het begin is zo dat de lijn naar buiten staat in de winter. Dat betekent dat het vocht tegen de koude kant aan zitten. In de zomer de zomer kan dat juist weer een beetje andersom zijn, dus dan zie je die terugtrekking van het vocht weer in de woning. In de zomer kun je wat extra vocht prima hebben in je woning.

Muren zijn vaak dampdicht. Het is heel belangrijk bij het isoleren van muren met biobased materialen, dat de muur echt goed waterdicht is van buiten. Wat je niet wilt, is dat keiharde regen zorgt voor open voegen, waardoor er heel veel water naar binnen gaat.

We did it: muurisolatie in Amsterdam

Aan de Heemstedestraat in Amsterdam plaatsen we een geluidsisolerende voorzetwand in een oud pand. Deze vorm van muurisolatie wordt veel toegepast bij wanden met een te laat isolerend vermogen. Door een nieuwe, zeer goed isolerende wand voor de oude te plaatsen, verbetert de geluidsisolatie.  De voorzetwand bestaat uit meerdere lagen die ontkoppeld van de bestaande constructie worden gemonteerd. Als isolatiemateriaal is bij dit project gekozen van cellulose vezel platen van Homatherm. Deze platen presteren erg goed als het om geluidsisolatie gaat en zijn bovendien biobased en milieuvriendelijk.

Zijn muren en daken wel waterdicht als ze dampopen zijn?

Dampopen is iets anders dan waterdicht. Dat zijn echt twee totaal verschillende dingen. Je zorgt aan de buitenkant voor dampopen en waterdicht en aan de binnenkant voor een zekere mate van dampremming. Biobased isolatiematerialen kunnen dampopen zijn, maar zijn altijd waterdicht. Ze kunnen dus wel damp, maar geen vocht doorlaten. 

Biobased isolatie met of zonder spouwmuur

Je hebt twee soorten muren: een massieve muur van 20 of 30 cm dik. Die kom je vaak bij monumenten tegen. Of je hebt een muur met een spouwmuur. Dat kan een heel klein spouwtje zijn, die niet dik genoeg is om te isoleren. Bijvoorbeeld bij een jaren 30-woning. Dan kun je aan de binnenkant een isolatiewand maken. 

Zo’n isolatiewand moet met een folie een dampremmende laag aan de binnenkant gemaakt worden, zodat er niet teveel vocht in de constructie komt. De steen van de buitenmuur is dampdicht en het geldt altijd dat de binnenkant dampdichter moet zijn dan de buitenkant. Anders krijg je schimmel. Als de muur met zo’n spouwtje erin heel droog is, kan je tegen die muur aan isoleren. Door met het materiaal helemaal tegen de muur aan te gaan zitten, dus geen luchtruimte meer over te laten, kan er geen drup ontstaan op een plekje waar het materiaal niet zit. Er zit altijd iets vocht in een muur en op die manier kan het isolatiemateriaal het vocht wat er nog in zit doorgegeven aan de steen, die het vocht vervolgens naar buiten toe accumuleert. 

Je maakt een dampvariabele schil aan de binnenkant. Je kunt de damp afvoeren, omdat een steen poreus is en op die manier water kan doorgeven. Doordat er isolatiemateriaal tegenaan zit, wordt er water en vocht afgevoerd. Dat heeft te maken met de dampdruk.

Biobased materiaal in de nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het gebruik van en isolatie met biobased materialen anders. Wij zijn echt voorstander van dampopen isoleren. In renovaties gebruiken we die folies, maar bijvoorbeeld bij nieuwbouwhout of houtskeletbouwwoning is dat niet nodig, omdat ze dan die buitenschil dampopen kunnen maken. In renovaties moeten we vaak gebruik maken van folies of bij een plat dak in een nieuwbouwhuis, omdat dat helemaal afgesloten is. Bij dampdichte muren en daken moet je altijd een folie toepassen. In renovaties ontkom je niet aan foliegebruik. In nieuwbouw kun je rekening houden bij het ontwerp en op die manier de ideale situatie creëren. 

Met bijvoorbeeld een schuin dak kun je voor een dampopen plaat als dakvloer kiezen. Dan heb je geen folies nodig, het transport gaat in één keer naar buiten. Dat is onze ideale vorm van bouwen: we bouwen het liefst biobased en dampopen. We moeten ook naar een biobased circulaire economie toe, dus er zit zowel bij ons als bij mensen die kiezen voor biobased bouw een visie achter.

Biobased materialen in de nieuwbouw

We did it: nieuwbouwisolatie in Zaandam

Aan de Piccolo in Zaandam isoleerden we de tussenvloeren van een nieuw gebouwde houtskeletwoning met cellulosevezels. De aannemer had de nieuwbouwwoning met een kleine isolatielaag opgeleverd. De opdrachtgever besloot daarop om de tussenvloeren beter én duurzaam te isoleren en koos voor cellulose-isolatie. Cellulose isoleert thermisch én gaat geluidsoverlast tegen.

Cellulose-isolatie bestaat uit biobased papiervlokken en is door de inblaastechniek de eenvoudigste oplossing voor het verbeteren van de geluidsisolatie van vloeren, plafonds en muren. Cellulose vlokken worden onder hoge druk naadloos ingeblazen via gaten in je vloer of via het plafond aan de onderzijde. De gaten worden daarna gedicht met een kurk en waar nodig afgewerkt. Hierdoor hoeft de vloer of het plafond niet gedemonteerd te worden en is er dus geen verbouwing nodig.

Met biobased materialen verklein je je voetafdruk en ben je vanaf dag één positief. Dat is ons 123-model: biobased materialen gebruiken, CO2-neutrale bedrijfsvoering en energieverbruik verminderen. Er is geen energie gebruikt bij de opwekking van het materiaal, waardoor je dat niet hoeft terug te verdienen in de gebruikersfase. Je bent vanaf dag één goed bezig door CO2 te besparen.

Vragen? 

Wist je dat je biobased isolatiematerialen zowel bij geluidsisolatie als bij thermische isolatie kunt inzetten? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem voor vragen contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Isoleren met houtvezelisolatie

Hoort u steeds meer over duurzaam en milieubewust bouwen en isoleren? Wilt u hier meer over weten of bent u benieuwd naar mogelijkheden en producten? Daar vertellen we u graag meer over. Eén van de meest gebruikte biobased isolatiematerialen is houtvezelisolatie. Het is duurzaam, gemakkelijk te verwerken én bezit uitstekende isolerende eigenschappen. Een isolatiepakket van 20 cm heeft een Rd-waarde van 5. Houtvezelisolatie is verkrijgbaar van verschillende merken, waaronder Gutex.

isoleren met houtvezel

Natuurlijke herkomst: vochtregulerend en dampopen
De vochtregulerende en dampopen eigenschappen van houtvezel zijn de grootste praktische voordelen om te kiezen voor dit materiaal. Dit komt door de natuurlijke herkomst. Een ademend klimaat in huis of op het werk zorgt voor een prettig verblijf. En niet alleen prettig; een goed geïsoleerd en geventileerd pand, draagt ook bij aan een goede gezondheid.

Milieubewuste keuze
Houtvezelisolatie is een duurzaam isolatiemateriaal. Restjes houtvezel uit de houtindustrie – die ook tot biobrandstof kunnen worden verbrand, wat CO2 de lucht in brengt – krijgen een duurzame, langdurige toepassing als isolatiemateriaal. Daarnaast beperkt de toepassing van houtvezel als isolatiemateriaal de uitstoot van CO2. In biobased isolatie- of bouwmaterialen zoals hout, wordt CO2 opgeslagen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunststof, waar tijdens de productie veel CO2 vrijkomt. De natuurlijke herkomst en beperkte verwerking, maakt het materiaal ook in de productie duurzaam. Het idee om te kiezen voor een natuurlijk isolatiemateriaal, is voor velen de belangrijkste reden. Isoleren met houtvezel geeft een goed gevoel.

Welke typen houtvezelisolatie en producten zijn er?
Je kunt kiezen om hout(wol)vezel als plaatmateriaal te monteren of in te blazen. Dit maakt het ecologische isolatiemateriaal geschikt voor iedere vorm ruimte en gemakkelijk te verwerken. Wel dient het inblazen te gebeuren door een specialist. Alleen een homogene isolatielaag doet zijn werk goed én is duurzaam. En dat vereist vakwerk. Eén van de producten waar je voor kunt kiezen is Gutex Thermofibre ofwel Gutex houtvezelisolatie.

Klaar voor het echte werk?
Bent u benieuwd welke toepassingen houtvezelisolatie kent? Neem een kijkje bij de projecten van Wesselink Isolatie. Bent u al toe aan actie en op zoek naar een specialist of wilt u houtvezelisolatiemateriaal aanschaffen? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

 

Transitie naar toepassing biobased isolatiemateriaal

In Nederland en Europa zijn tientallen mooie, duurzame bouwprojecten te vinden. Er wordt dan ook steeds vaker duurzaam gebouwd. Maar het totale aandeel biobased isolatiematerialen in Europa bedraagt nog slechts 4%. Als je kijkt naar wat er mogelijk is en wat de kosten zijn, is dit relatief laag. Reden hiervoor is dat de eindgebruiker én overheden niet goed weten welke bouwmaterialen op de markt zijn en hoe deze worden toegepast.

duurzaam isoleren

Kennis toegankelijk maken
Verschillende organisaties zijn daarom bezig met kennis over duurzaam en biobased bouwen in kaart te brengen en toegankelijk te maken. Voor de gehele keten, van eindgebruiker tot architecten, bouwers en overheden. Wageningen Food & Biobased Research is in 2012 een Catalogus Biobased bouwmaterialen gestart en is nu druk bezig met een update. Er zijn namelijk veel ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren. Meer informatie over waarom de transitie zo traag verloopt, tracht de Europese Commissie te verkrijgen met het Horizon 2020-project Biovoices. De 13 aangesloten landen onderzoeken samen de transitie naar duurzaam bouwen. Met als uiteindelijke doel om deze soepeler te laten verlopen. Ook op kleinere schaal zie je ‘informatiepunten’ verschijnen die gebruikers en bouwers stimuleren om duurzaam te bouwen.

Tijd om zich te bewijzen
Bij het actualiseren van de catalogus merkt Wageningen Universiteit dat er veel onwetendheid is over wat er nu al kan met biobased materialen. Ter illustratie zijn er dan ook mooie voorbeelden in de catalogus opgenomen. Greet Overbeek, mede vertegenwoordiger van Wageningen Economic Research in Biovoices noemt dat producten vervaardigd uit plantaardig materiaal – niet alleen bouwmaterialen, maar ook kleding en cosmetica – zich nog moeten  bewijzen voor ze aantrekkelijk worden voor ‘het grote publiek’. Ze hebben soms nog kinderziektes, maar dat is niet de hoofdreden. Er zijn ook producten die nog niet als duurzaam of gebaseerd op plantaardig materiaal bekend staan. Biovoices praat daarom in alle landen met overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en eindgebruikers. Vooral de laatste groep is belangrijk om producten daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen.

Voordelen biobased bouwen en isoleren
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van biobased bouw- en isolatiemateriaal is het effect op de CO2-huishouding. Bij de productie van cement, beton en staal komt enorm veel CO2 vrij. Biobased bouwmaterialen houden juist CO2 vast. Biobased bouw- en isolatiematerialen leveren daarnaast een zeer comfortabel binnenklimaat op. Dit komt door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Er dan ook zeer goede redenen om biobased materialen gewoon te gebruiken.

Specialist of kennis nodig? 
Twijfel je nog en wil je meer weten over biobased isoleren? Op 18 april vindt een bijeenkomst plaats over duurzame, biobased isolatiematerialen. Ben je al zeker van je zaak? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie. Als specialist op het gebied van duurzaam isoleren – met cellulose of houtvezel bijvoorbeeld – is Wesselink Isolatie een deskundige samenwerkingspartner voor aannemers, architecten en projectontwikkelaars.

Bronnen:
Wageningen Universiteit, Wesselink Isolatie

 

Lignocellulose, de nieuwste grondstof voor isolatie

Duurzaam isoleren begint bij de grondstof. Wesselink Isolatie volgt ontwikkelingen in het ‘anders’, duurzaam winnen van grondstoffen voor isolatiematerialen dan ook op de voet. De nieuwste grondstof: maaisel. Precies, datgene dat overblijft na het grasmaaien.

Lignocellulose

Aanleiding
Maaisel uit natte gebieden, zoals rietland, grasland en vochtige heide wordt vaak niet of beperkt benut. En dat is zonde, want er zijn jaarlijks duizenden tonnen van over. Nederlandse en Belgische natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen zijn onder de vlag van Interreg-project GrasGoed aan het onderzoeken hoe ze overtollig maaisel een duurzamere, hoogwaardige toepassing kunnen geven. Behalve duurzaam is het economisch ook voordelig: het is logistiek lastig om het maaisel uit de gebieden te verwijderen en het storten van maaisel kost een hoop.

Van gedachte naar hoogwaardige grondstof
Om het maaisel om te zetten tot grondstof, wil GrasGoed samen met zijn partners onder andere maai-, transport- en verwerkingsmachines verbeteren en nieuwe producten ontwikkelen. De verbeteringen hebben drie doelen. Eén: het maaisel dient zo droog mogelijk uit de natuur gehaald worden. Twee: vezels, eiwitten en celsappen moeten van elkaar worden gescheiden. Ten derde wil GrasGoed een waardevolle toepassing vinden voor de vrijgekomen grondstoffen. Vezels kunnen bijvoorbeeld tot papier, karton, isolatiemateriaal of veenvrije potgrond verwerkt worden. Het vrijgekomen vocht en eiwitconcentraat kan als bodemverbeteraar of veevoer dienen.

Productie tot lignocellulose
Lignocellulose – de grasvezel – is de grondstof van de grasisolatiemat. Hoe verloopt dat productieproces nu precies? In het maaiseizoen wordt het maaisel direct na het maaien ingesealed of op locatie ingekuild. Vervolgens wordt verontreiniging zoals zand en zwerfafval verwijderd en wordt het gras in stukjes van 1 tot 5 cm gesneden. Waardevolle grondstoffen zoals suikers, eiwitten en mineralen worden door middel van een microbiologisch proces uit het maaisel geëxtraheerd. Een deel van deze grondstoffen wordt omgezet in energie en gebruikt voor het gehele productieproces. Wat overblijft is ligno-cellulose, waarvan isolatiematten worden geperst.

Duurzaam? Ja!
Het maaisel is overtollig. Er is veel en vaak – 2 à 3 maal per jaar – maaisel beschikbaar; het groeit veel sneller dan hout. Er is geen extra landbouwgrond nodig om de grondstof te verbouwen, zoals voor ander natuurlijk isolatiemateriaal zoals vlas, hennep of hout. Deze landbouwgrond kan dus gebruikt worden om voedsel te verbouwen. Het maaisel wordt lokaal in Nederland geproduceerd tot een hoogwaardige bouwstof. Doordat een deel van de waardevolle bouwstoffen uit het maaisel omgezet worden tot energie, is het productieproces energieneutraal.

Vragen? Ook!
De grasisolatiemat is volop in ontwikkeling en heeft potentie. Het productieproces is duurzaam, maar hoe zit het met de daadwerkelijke toepassing van de grasmatten tot isolatiemateriaal? Is het materiaal vochtvrij direct na productie? Heeft – en zo ja hoe – de samenstelling van de grasisolatiemat invloed op de werking? Wat is de isolatiewaarde? Kan de brandveiligheid gewaarborgd worden? Hoe gedraagt het materiaal zich bij vocht? Hoe lang ‘doet het zijn werk’, ofwel hoe duurzaam is de grasisolatiemat in gebruik? Welke meerwaarde heeft de grasisolatiemat in zijn werking ten opzichte van de huidige, duurzame en biobased isolatimaterialen zoals houtvezels, hennep, vlas, wol en cellulose? Wesselink Isolatie is heel benieuwd hoe de grasisolatiemat zich gedraagt. To be continued..

Op zoek naar actie?
Als onafhankelijk monteur en ontwikkelaar van duurzame isolatiematerialen, is Wesselink Isolatie dé samenwerkingspartner voor uw duurzame bouw- of verbouwprojecten. Wilt uw pand of woning duurzaam isoleren met biobased materialen? Neem dan contact met ons op.

Bronnen: Bouwwereld.nl, Newfoss.nl, Grasgoed.nl

Stap voor stap de cirkel rond

De circulaire economie. Er wordt veel over geschreven, maar wat houdt het precies in? Hoe werk je circulair? Waar ziet Wesselink Isolatie mogelijkheden om circulair te gaan werken? Wat kunnen klanten en samenwerkingspartners verwachten? In dit artikel licht Wesselink Isolatie een tipje van de sluier op.

 

circulair bouwen

De circulaire economie. Er wordt veel over geschreven, maar wat houdt het precies in? Hoe werk je circulair? Waar ziet Wesselink Isolatie mogelijkheden om circulair te gaan werken? Wat kunnen klanten en samenwerkingspartners verwachten? In dit artikel licht Wesselink Isolatie een tipje van de sluier op.

De circulaire economie
In de circulaire economie worden producten en grondstoffen maximaal hergebruikt om de waarde ervan te behouden. Dit in tegenstelling tot het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen en producten aan het einde van hun levensduur vaak eindigen als afval.

Cradle-to-cradle, waardebehoud en samenwerking
In een circulair systeem bestaan er twee materiaalkringlopen. De kringlopen volgen het principe cradle-to-cradle – een belangrijke component van de circulaire economie. De eerste kringloop is een biologische, waarin reststoffen na gebruik terugvloeien terug in de natuur. De tweede kringloop is een technische. In deze kringloop worden product(onderdelen) circulair ontworpen en vermarkt. Dat wil zeggen dat het product zo wordt ontworpen dat waardebehoud in de gehele kringloop mogelijk is. Oók aan het einde van de levensduur van het product. Behalve een circulair ontwerp, is samenwerking in de productie- en gebruikscyclus belangrijk. Alleen dan kunnen product(onderdelen) en grondstoffen kwalitatief hoogwaardig – zoveel mogelijk in hun huidige staat – opnieuw worden gebruikt. Zo blijft de waarde van product(onderdelen) en grondstoffen behouden.

Winst
In de circulaire economie wordt geredeneerd vanuit het gebruik van producten en niet vanuit het bezit ervan. Dit heet product as a device. Philips bijvoorbeeld, verkoopt licht in plaats van lampen. Omdat de functie belangrijk is, zorgt het circulaire systeem voor kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten. Zo levert het systeem ecologisch en economisch winst op.

Van visie naar praktijk: circulair werken
Wesselink Isolatie realiseert zich dat het huidige lineaire systeem uiteindelijk niet de toekomst heeft. Circulair werken heeft een positiever effect heeft op mens en natuur. Dit vraagt om een andere denk- en werkwijze. Wesselink Isolatie onderzoekt dan ook de mogelijkheden om circulair te gaan werken.

Stand van zaken; gebruik biobased en gerecyclede materialen
Als sinds de start van het bedrijf, isoleert Wesselink Isolatie veelal met milieuvriendelijke, biobased materialen. Cellulose- en houtvezelisolatie zijn de meest gebruikte producten. Cellulosevlokken zijn vervaardigd uit gerecycled krantenpapier. Houtvezelisolatie is afkomstig uit de houtschaaf industrie. Zowel cellulose als houtvezels krijgen in deze productvorm een ‘upgrade’; isolatiemateriaal heeft een jarenlange levensduur. Door cellulose of houtvezel toe te passen als isolatiemateriaal, zet Wesselink Isolatie een laagwaardig, gebruikt product om in een hoogwaardig product. Wesselink Isolatie gebruikt hun materialen zo effectief mogelijk en creëert zo min mogelijk afval.

Inblaasisiolatiemateriaal circulair toepassen
Inblaasisolatie leent zich uitstekend voor een circulaire toepassing; het is droog en niet verlijmd. Hierdoor past het altijd en is het ‘verhuisbaar’. Een voorbeeld ter illustratie. In het ontwerp van een nieuw te bouwen school, houdt men rekening met een andere gebruiksfunctie. Bijvoorbeeld als appartementencomplex. Om de transformatie mogelijk te maken, worden tijdens de bouw houtskeletbouw scheidingswanden met inblaasisolatie geplaatst. Bij transformatie naar de nieuwe gebruiksfunctie, kan het isolatiemateriaal worden opgezogen en herplaatst in de nieuwe wandindeling van het gebouw.

Samen een stap vooruit
Om inblaasisolatie opnieuw te kunnen gebruiken, is bij de bouw van het pand een circulair ontwerp en een bereidwillige opdrachtgever nodig. Dan heeft hergebruik van isolatiemateriaal zeker een kans van slagen. Om de isolatiekringloop rond te krijgen, werkt Wesselink Isolatie dan ook graag samen met projectontwikkelaars en architecten. Zo werken we samen aan een duurzame, ‘circulaire’ toekomst. Denkt u mee vooruit? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen: Ellen MacArthur Foundation, MVONederland. Met dank aan Iris Grobben.