Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Renoveren met biobased materialen

Wat houdt biobased in? Wat zijn biobased materialen? En wat is eigenlijk het verschil tussen biobased en circulair? Dit en nog veel meer komt in dit blog aan de orde. We laten je een paar projecten zien waar we biobased materialen gebruikten en we vertellen je meer over de fijne eigenschappen van biobased materialen.

Biobased materialen

Wat houdt biobased in? 

Biobased materialen zijn materialen die van natuurlijke oorsprong zijn en die door de natuur hernieuwbaar zijn. De materialen wordt meestal gemaakt van bomen en planten en natuurlijke grondstoffen, die er in overvloed zijn en die ook snel groeien. Een snelgroeiende boom is een goed biobased materiaal, want die kun je snel weer aanplanten en een nieuwe laten groeien. Dit heeft geen negatieve invloed op de natuur en kunnen met weinig fabricage geproduceerd worden. En ook als ze ‘opgebruikt’ zijn, kunnen ze weer in de natuur opgaan en zorgen op die manier voor weinig tot geen afval. 

Wat zijn biobased materialen?

Cellulose en houtvezel zijn voorbeelden van biobased materialen. Deze materialen hebben hout als grondstof. Verder heb je producten die gemaakt zijn van aarde, schimmels, leem of klei. 

Wij gebruiken over het algemeen cellulose, houtvezel, vlas en katoen. In ons onderzoek naar conventionele, duurzame en biobased isolatiematerialen kun je zien dat gerecycled katoen wat minder biobased is dan houtvezel, hennep en vlas. 

Wat is het verschil tussen circulair en biobased?

Circulair en biobased zijn de twee toverwoorden van tegenwoordig. Circulair hoeft niet perse natuurvriendelijk, als het maar circulair ontworpen is. Dat betekent dat er een kringloop in zit. Normaal gesproken heb je een afvalstroom waarbij er grondstoffen en producten gemaakt worden en vervolgens ontstaat er afval. Circulair zorgt ervoor dat materiaal blijft rondgaan. Je hebt een grondproduct, daar wordt een product van gemaakt, daar wordt weer een nieuw product maken en dat blijft in de cirkel en wordt het geen afvalstof. Dus hoe minder afval, hoe beter het circulaire ontwerp. 

Biobased voegt daar nog iets aan toe. Dat is weer een stap beter, want er is geen sprake van een chemisch proces aan het begin. Bij een circulair ontwerp is dat meestal wel aan de orde. Met biobased zorg je er met een natuurlijk hernieuwbare product voor dat je geen uitstoot of voetafdruk in de cirkel hebt. 

De droom bij circulair is altijd zo min mogelijk afval. Als je iets circulair ontwerpt, kun je het uit elkaar halen, zodat je die grondstoffen weer kunt gebruiken voor een nieuw product. Bij biobasis is het altijd zo dat het afval voor 100% opgenomen kan worden in de natuur.

Renoveren met biobased materialen

Renovatie met biobased materialen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je met natuurlijke grondstoffen werkt die minder milieubelastend zijn. Biobased producten zoals cellulose, houtvezel en hout zijn gemaakt van bomen, die tijdens hun groei CO2 opnamen, Dat betekent dat jouw biobased gerenoveerde huis een CO2-opslagplek is, dat door het gebruik van hout als grondstof in je huis terechtgekomen is. 

Een ander voordeel voor de eindgebruiker is dat de producten veel bouwfysische eigenschappen hebben die zorgen voor een fijn binnenklimaat. De materialen zorgen voor een goede vochtregulering en dat creëert een heel prettig binnenklimaat, waardoor schimmels en vochtproblemen geen kans hebben. 

Als derde voordeel zorgen biobased materialen voor goede isolatiewaardes, waardoor je zowel in de winter als in de zomer een fijne temperatuur in je huis hebt. Goede zomerisolatie is echt een goede. Vooral bij dakisolatie is goede zomerisolatie een pré, omdat mensen vaak slaapkamers rechtstreeks onder hun dak hebben. 

De faseverschuiving bij biobased materialen duurt langer dan bij de conventionele isolatiematerialen. Dat betekent dat de warmte minder snel door het isolatiemateriaal heen gaat, waardoor je een koelere kamer houdt. De woning warmt minder snel op en in de winter is het andersom. 

We did it: dakrenovatie in Berkel en Rodenrijs

Aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs isoleerden we in samenwerking met een aannemer het dak van een jaren ‘30 woning. Wij leverden de dampremmende folie, de aannemer bracht de folie aan. Tot slot zorgden wij voor het inblazen van de cellulosevezels.

Cellulosevezels – biobased papiervezels – isoleren uitstekend. Met slechts een isolatiedikte van 20 cm, verkrijgt het dak een Rd-waarde van 5,27. Door de vezels met de juiste densiteit in te blazen, vormt zich een naadloze isolatielaag. De dampremmende folie – Pro Clima Intello PLUS – aan de warme zijde van de isolatie voorkomt condensvorming in de isolatielaag. De dampremmende folie en cellulosevezels zorgen samen voor een comfortabel en prettig binnenklimaat.

Daken zijn vaak de grootste zwakke plek van een woning als het gaat over energie- en warmteverlies. Een goede dakisolatie levert dan ook direct een besparing op van de energiekosten.

Isolatie met biobased materiaal

Als je renoveert met biobased materialen, ga je daar nog iets van terugzien aan de binnenkant? 

Het ligt aan de toepassing, maar alles kan op niveau afgewerkt worden dat het er uitziet zoals jij graag wilt. Het is niet zo dat je een andere look-and-feel krijgt bij het huis. Het voelt wel anders, omdat je ademende materialen gebruikt. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat. 

Hoe ontstaat er vocht in een huis en hoe krijg je het weg?

Je moet je voorstellen dat je in een huis altijd veel vocht krijgt. Sowieso door het douchen en koken, dat zijn de bekende voorbeelden. Maar ook als mens zorgen we voor vocht door te ademen. Dat vocht gaat ergens naartoe, dus bij een moderne betonnen nieuwbouwwoning zit er altijd mechanische ventilatie in. Dat betekent dat er ventilatiemogelijkheid zit bij de ramen. In de badkamer en meestal ook in de keuken zitten ventilatoren die ervoor zorgen dat het vocht uit de woning getrokken wordt. Maar de warmte dus ook. 

Als je bestaande bouw gaat isoleren, zit zo’n systeem er niet in. Dat zou je kunnen laten maken, maar in dat soort renovatieprojecten moet je oppassen dat het vocht in de woning goed weg kan. Dat het niet tussen de balken gaat zitten, waardoor bijvoorbeeld schimmels en rottingen ontstaan. Dan merk je wel dat dit soort producten gewoon een hele goede eigenschap hebben, vooral voor monumenten en oudere woningen. 

Laatst was ik nog bij een klant met een huis dat van polystyreen, een soort tempex platen, is gemaakt. Als je niet goed ventileert, ontstaan er vochtproblemen. Met biobased en dampopen materialen heb je minder kans op gekke vochtplekken, omdat papier en hout heel goed zijn in het vocht opnemen maar ook om het weer af te geven. Je krijgt een meer natuurlijke vochtbalans, die minder gecompenseerd hoeft te worden met mechanische ventilatie.

We did it: vloerisolatie in Amsterdam

Aan de Van Baerlestraat in Amsterdam isoleerden we een houten verdiepingsvloer met cellulosevezels. Cellulosevezels isoleren uitstekend en voorkomen zo geluidsoverdracht door de vloer tussen twee verdiepingen. De biobased vezels worden via gaten in de vloer of in het plafond ingeblazen. Voor deze eenvoudige ingreep is dus géén verbouwing nodig. Deze manier van isoleren is heel geschikt bij de renovatie van onder meer jaren ‘30 woningen.

Hoe zorgt biobased materiaal voor een natuurlijke vochtbalans?

Bij een dak liggen de dakpannen op een dakbeschot. Dat is een houten laag, die ook wel dakvloer genoemd wordt. Daaronder zit het isolatiepakket. Die dakvloer is een klein beetje dampdicht, dus het is niet heel makkelijk voor de damp om zo naar buiten te gaan. Wat we dan doen, is het toepassen van een variabele damprem om het water niet helemaal naar buiten te laten gaan. Die damprem is dus niet helemaal dicht. Mocht er vocht in de constructie ontstaan tussen de balken, wat je absoluut niet wilt vanwege schimmel en rotting. Maar als het gebeurt, heeft het materiaal de mogelijkheid om de damp ook weer terug te ademen in de woning. Dat soort eigenschappen zijn voor dat soort oude panden ideaal. 

De damp, die terugkomt in de woning, ventileert in een ander jaargetijde weer weg. Dus in je droogtijd. In het begin is zo dat de lijn naar buiten staat in de winter. Dat betekent dat het vocht tegen de koude kant aan zitten. In de zomer de zomer kan dat juist weer een beetje andersom zijn, dus dan zie je die terugtrekking van het vocht weer in de woning. In de zomer kun je wat extra vocht prima hebben in je woning.

Muren zijn vaak dampdicht. Het is heel belangrijk bij het isoleren van muren met biobased materialen, dat de muur echt goed waterdicht is van buiten. Wat je niet wilt, is dat keiharde regen zorgt voor open voegen, waardoor er heel veel water naar binnen gaat.

We did it: muurisolatie in Amsterdam

Aan de Heemstedestraat in Amsterdam plaatsen we een geluidsisolerende voorzetwand in een oud pand. Deze vorm van muurisolatie wordt veel toegepast bij wanden met een te laat isolerend vermogen. Door een nieuwe, zeer goed isolerende wand voor de oude te plaatsen, verbetert de geluidsisolatie.  De voorzetwand bestaat uit meerdere lagen die ontkoppeld van de bestaande constructie worden gemonteerd. Als isolatiemateriaal is bij dit project gekozen van cellulose vezel platen van Homatherm. Deze platen presteren erg goed als het om geluidsisolatie gaat en zijn bovendien biobased en milieuvriendelijk.

Zijn muren en daken wel waterdicht als ze dampopen zijn?

Dampopen is iets anders dan waterdicht. Dat zijn echt twee totaal verschillende dingen. Je zorgt aan de buitenkant voor dampopen en waterdicht en aan de binnenkant voor een zekere mate van dampremming. Biobased isolatiematerialen kunnen dampopen zijn, maar zijn altijd waterdicht. Ze kunnen dus wel damp, maar geen vocht doorlaten. 

Biobased isolatie met of zonder spouwmuur

Je hebt twee soorten muren: een massieve muur van 20 of 30 cm dik. Die kom je vaak bij monumenten tegen. Of je hebt een muur met een spouwmuur. Dat kan een heel klein spouwtje zijn, die niet dik genoeg is om te isoleren. Bijvoorbeeld bij een jaren 30-woning. Dan kun je aan de binnenkant een isolatiewand maken. 

Zo’n isolatiewand moet met een folie een dampremmende laag aan de binnenkant gemaakt worden, zodat er niet teveel vocht in de constructie komt. De steen van de buitenmuur is dampdicht en het geldt altijd dat de binnenkant dampdichter moet zijn dan de buitenkant. Anders krijg je schimmel. Als de muur met zo’n spouwtje erin heel droog is, kan je tegen die muur aan isoleren. Door met het materiaal helemaal tegen de muur aan te gaan zitten, dus geen luchtruimte meer over te laten, kan er geen drup ontstaan op een plekje waar het materiaal niet zit. Er zit altijd iets vocht in een muur en op die manier kan het isolatiemateriaal het vocht wat er nog in zit doorgegeven aan de steen, die het vocht vervolgens naar buiten toe accumuleert. 

Je maakt een dampvariabele schil aan de binnenkant. Je kunt de damp afvoeren, omdat een steen poreus is en op die manier water kan doorgeven. Doordat er isolatiemateriaal tegenaan zit, wordt er water en vocht afgevoerd. Dat heeft te maken met de dampdruk.

Biobased materiaal in de nieuwbouw

Bij nieuwbouw is het gebruik van en isolatie met biobased materialen anders. Wij zijn echt voorstander van dampopen isoleren. In renovaties gebruiken we die folies, maar bijvoorbeeld bij nieuwbouwhout of houtskeletbouwwoning is dat niet nodig, omdat ze dan die buitenschil dampopen kunnen maken. In renovaties moeten we vaak gebruik maken van folies of bij een plat dak in een nieuwbouwhuis, omdat dat helemaal afgesloten is. Bij dampdichte muren en daken moet je altijd een folie toepassen. In renovaties ontkom je niet aan foliegebruik. In nieuwbouw kun je rekening houden bij het ontwerp en op die manier de ideale situatie creëren. 

Met bijvoorbeeld een schuin dak kun je voor een dampopen plaat als dakvloer kiezen. Dan heb je geen folies nodig, het transport gaat in één keer naar buiten. Dat is onze ideale vorm van bouwen: we bouwen het liefst biobased en dampopen. We moeten ook naar een biobased circulaire economie toe, dus er zit zowel bij ons als bij mensen die kiezen voor biobased bouw een visie achter.

Biobased materialen in de nieuwbouw

We did it: nieuwbouwisolatie in Zaandam

Aan de Piccolo in Zaandam isoleerden we de tussenvloeren van een nieuw gebouwde houtskeletwoning met cellulosevezels. De aannemer had de nieuwbouwwoning met een kleine isolatielaag opgeleverd. De opdrachtgever besloot daarop om de tussenvloeren beter én duurzaam te isoleren en koos voor cellulose-isolatie. Cellulose isoleert thermisch én gaat geluidsoverlast tegen.

Cellulose-isolatie bestaat uit biobased papiervlokken en is door de inblaastechniek de eenvoudigste oplossing voor het verbeteren van de geluidsisolatie van vloeren, plafonds en muren. Cellulose vlokken worden onder hoge druk naadloos ingeblazen via gaten in je vloer of via het plafond aan de onderzijde. De gaten worden daarna gedicht met een kurk en waar nodig afgewerkt. Hierdoor hoeft de vloer of het plafond niet gedemonteerd te worden en is er dus geen verbouwing nodig.

Met biobased materialen verklein je je voetafdruk en ben je vanaf dag één positief. Dat is ons 123-model: biobased materialen gebruiken, CO2-neutrale bedrijfsvoering en energieverbruik verminderen. Er is geen energie gebruikt bij de opwekking van het materiaal, waardoor je dat niet hoeft terug te verdienen in de gebruikersfase. Je bent vanaf dag één goed bezig door CO2 te besparen.

Vragen? 

Wist je dat je biobased isolatiematerialen zowel bij geluidsisolatie als bij thermische isolatie kunt inzetten? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem voor vragen contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.