Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Lignocellulose, de nieuwste grondstof voor isolatie

Duurzaam isoleren begint bij de grondstof. Wesselink Isolatie volgt ontwikkelingen in het ‘anders’, duurzaam winnen van grondstoffen voor isolatiematerialen dan ook op de voet. De nieuwste grondstof: maaisel. Precies, datgene dat overblijft na het grasmaaien.

Lignocellulose

Aanleiding
Maaisel uit natte gebieden, zoals rietland, grasland en vochtige heide wordt vaak niet of beperkt benut. En dat is zonde, want er zijn jaarlijks duizenden tonnen van over. Nederlandse en Belgische natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen zijn onder de vlag van Interreg-project GrasGoed aan het onderzoeken hoe ze overtollig maaisel een duurzamere, hoogwaardige toepassing kunnen geven. Behalve duurzaam is het economisch ook voordelig: het is logistiek lastig om het maaisel uit de gebieden te verwijderen en het storten van maaisel kost een hoop.

Van gedachte naar hoogwaardige grondstof
Om het maaisel om te zetten tot grondstof, wil GrasGoed samen met zijn partners onder andere maai-, transport- en verwerkingsmachines verbeteren en nieuwe producten ontwikkelen. De verbeteringen hebben drie doelen. Eén: het maaisel dient zo droog mogelijk uit de natuur gehaald worden. Twee: vezels, eiwitten en celsappen moeten van elkaar worden gescheiden. Ten derde wil GrasGoed een waardevolle toepassing vinden voor de vrijgekomen grondstoffen. Vezels kunnen bijvoorbeeld tot papier, karton, isolatiemateriaal of veenvrije potgrond verwerkt worden. Het vrijgekomen vocht en eiwitconcentraat kan als bodemverbeteraar of veevoer dienen.

Productie tot lignocellulose
Lignocellulose – de grasvezel – is de grondstof van de grasisolatiemat. Hoe verloopt dat productieproces nu precies? In het maaiseizoen wordt het maaisel direct na het maaien ingesealed of op locatie ingekuild. Vervolgens wordt verontreiniging zoals zand en zwerfafval verwijderd en wordt het gras in stukjes van 1 tot 5 cm gesneden. Waardevolle grondstoffen zoals suikers, eiwitten en mineralen worden door middel van een microbiologisch proces uit het maaisel geëxtraheerd. Een deel van deze grondstoffen wordt omgezet in energie en gebruikt voor het gehele productieproces. Wat overblijft is ligno-cellulose, waarvan isolatiematten worden geperst.

Duurzaam? Ja!
Het maaisel is overtollig. Er is veel en vaak – 2 à 3 maal per jaar – maaisel beschikbaar; het groeit veel sneller dan hout. Er is geen extra landbouwgrond nodig om de grondstof te verbouwen, zoals voor ander natuurlijk isolatiemateriaal zoals vlas, hennep of hout. Deze landbouwgrond kan dus gebruikt worden om voedsel te verbouwen. Het maaisel wordt lokaal in Nederland geproduceerd tot een hoogwaardige bouwstof. Doordat een deel van de waardevolle bouwstoffen uit het maaisel omgezet worden tot energie, is het productieproces energieneutraal.

Vragen? Ook!
De grasisolatiemat is volop in ontwikkeling en heeft potentie. Het productieproces is duurzaam, maar hoe zit het met de daadwerkelijke toepassing van de grasmatten tot isolatiemateriaal? Is het materiaal vochtvrij direct na productie? Heeft – en zo ja hoe – de samenstelling van de grasisolatiemat invloed op de werking? Wat is de isolatiewaarde? Kan de brandveiligheid gewaarborgd worden? Hoe gedraagt het materiaal zich bij vocht? Hoe lang ‘doet het zijn werk’, ofwel hoe duurzaam is de grasisolatiemat in gebruik? Welke meerwaarde heeft de grasisolatiemat in zijn werking ten opzichte van de huidige, duurzame en biobased isolatimaterialen zoals houtvezels, hennep, vlas, wol en cellulose? Wesselink Isolatie is heel benieuwd hoe de grasisolatiemat zich gedraagt. To be continued..

Op zoek naar actie?
Als onafhankelijk monteur en ontwikkelaar van duurzame isolatiematerialen, is Wesselink Isolatie dé samenwerkingspartner voor uw duurzame bouw- of verbouwprojecten. Wilt uw pand of woning duurzaam isoleren met biobased materialen? Neem dan contact met ons op.

Bronnen: Bouwwereld.nl, Newfoss.nl, Grasgoed.nl