Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Leren isoleren

Leren isoleren
Een huis goed isoleren, hoe pak je dat aan? Voordat je isolatiemateriaal kiest, is het handig om een aantal zaken op een rij te zetten. Dan weet je aan welke eisen de thermische isolatie moet voldoen, en is het gebouw prettig om in te wonen, werken en in te verblijven. Drie aspecten zijn belangrijk; de beschikbare ruimte voor het isolatiemateriaal, de te behalen isolatiewaarde en de bouwfysica van het gebouw en het isolatiemateriaal.

isoleren

Beschikbare ruimte
Hoeveel ruimte is er voor het isolatiemateriaal? Hoe ziet de constructie eruit of gaat die eruit zien? Hoeveel ruimte binnenshuis wil je behouden? Met een dikke isolatielaag, verlies je vierkante meters binnenshuis. In stedelijk gebied heeft dit veel invloed op de waarde van het huis. In landelijk gebied speelt dit een kleinere rol. Voor iedere situatie is er een geschikt isolatiemateriaal beschikbaar.

Isolatiewaarde
Welke isolatiewaarde wil je behalen? Of te wel, hoe goed wil je dat het totale pakket aan isolatie de warmte behoudt en afgeeft? Voor nieuwbouwwoningen zijn in het Bouwbesluit per 1 januari 2015 eisen gesteld aan de thermische schil van een gebouw én specifiek per type constructie. De thermische schil van een gebouw dient minimaal een Rc-waarde te hebben van 3,5 m2K/W, vloeren één van 3,5 m2K/W, gevels één van 4,5 m2K/W en daken één van 6,0 m2K/W. De Rc-waarde geeft aan hoe goed de verschillende materialen samen isoleren. De R-waarde van ieder materiaal, geeft de isolatiewaarde van alleen dat materiaal aan. Hoe hoger de Rc-waarde is, des te beter de isolatiewaarden zijn. Een hogere isolatiewaarde levert een grotere energiebesparing op.

Bouwfysica
Ten derde spelen de bouwfysische aspecten van de gebouwde ruimte, bouwconstructies en omgevingsfactoren een rol. Fysische aspecten zijn lucht, vocht, warmte en geluid. Voor een goede thermische isolatie, wordt de wijze van isolatie aangepast aan deze aspecten. Andersom kan thermische isolatie veel invloed uitoefenen op vocht, warmte en lucht.

Hoe ziet de constructie eruit? Is het gebouw voldoende luchtdicht? Ofwel, zijn koudebruggen en kieren weggewerkt? Tocht is namelijk geen ventilatie. Is het gebouw laag, of is de omgeving of ruimte vochtig? Hoe zit het met het vochttransport naar buiten? Vochtregulatie en ventilatie zijn belangrijk. Vocht moet uit de woning kunnen en frisse lucht moet naar binnen kunnen. Natuurlijke materialen als houtvezel en cellulose ademen en reguleren vocht. Een dampremmende folie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal voorkomt dat vocht uit de woning neerslaat in de isolatielaag. Dan is het gebouw dampdicht. Zo voorkom je dat vocht condenseert in de isolatielaag met eventuele schimmels als gevolg. In het gebouw dient er geen onder-, en geen bovendruk te heersen ten opzichte van de buitenlucht. Het draait allemaal om balans; de isolatie- en ventilatiebalans.

En dan nu.. kiezen
Als de beschikbare ruimte, isolatiewaarde en bouwfysica in kaart zijn gebracht, is het tijd om te kiezen voor de best passende isolatieoplossing. Goed isoleren is een vak. Het is dan ook handig om samen met een expert het isolatiemateriaal en montagewijze te bepalen. Ook kun je bij een gespecialiseerd bedrijf terecht voor inkoop en/of montage van het isolatiemateriaal. Zo kom je zo goed mogelijk aan de wensen van de eindgebruiker tegemoet.

Afbeelding: Milieucentraal.nl