Bouwvaksluiting van 1 aug t/m 25 augustus. Wij versturen uw order na de 25ste. I.v.m. de drukte zijn wij op dit moment niet in staat om nieuwe projecten in behandeling te nemen. Materialen bestellen (webshop) is wel mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

x

Een boekje open over dampremmende folie

Veel klanten stellen vragen over dampremmende folie. Terecht, want het is een belangrijk onderdeel van de isolatie-opbouw. Tijd dus om eens in te gaan op het hoe of wat van dampremmende folie.

dampremmende folie

Doel en werking
Dampremmende folie voorkomt dat vochtige lucht uit huis in de isolatielaag condenseert.
Vocht in de isolatielaag leidt tot schimmel en rot, waardoor eerst de isolatielaag en daarna de bouwconstructie wordt aangetast. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft de isolatielaag droog en intact.

Waarom treedt er vochttransport op van binnen naar buiten?
Meestal is het binnen warmer dan buiten. Ook is er altijd vocht in een woning; een mens verliest zo’n 2,5 liter water per dag. Door het temperatuur- en drukverschil tussen binnen en buiten, vindt er vochttransport plaats naar buiten. Dit verschijnsel heet diffusie. De snelheid waarop het vocht door een materiaal gaat, heet de diffusieweerstand.

Het probleem; van damp naar vocht
Het punt waarop vochtige damp van binnen condenseert tot water heet het dauwpunt. Vaak bevindt dit punt zich in de isolatielaag, wat betekent dat vocht neerslaat in de isolatielaag. Waar het dauwpunt zich precies bevindt, is te meten.

Vocht voorkomen in dampdichte constructies
Om de isolatielaag en constructie te beschermen, dient vocht buiten de isolatielaag te blijven. Je wil dus eigenlijk diffusie door de isolatielaag tegengaan. Dit is mogelijk met een dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatielaag. De dampremmende folie houdt de waterdamp aan de warme zijde, in het pand. Door goed te ventileren, ontsnapt de vochtige lucht uit het pand en hebben de gebruikers van het pand hier geen last van.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak.

Dampopen bouwen
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht. Door gebruik te maken van dampopen bouw- en isolatiematerialen en geen dampdichte folie te gebruiken, kan vochtige damp op tijdstippen dat de lucht droger is, afgevoerd worden. Doordat de dampstroom door de constructie een factor 50-100 kleiner is dan nodig voor minimale ventilatie, ontstaat er geen tocht door de isolatie.

Waarom een dampremmende folie en niet dampopen bouwen?
Het construeren van een dampopen constructie is niet altijd mogelijk. Dit komt voor bij na-isolatie; je vervangt dan niet de gehele dakconstructie. Toepassen van een dampremmende folie biedt uitkomst. In oude panden is geen mechanische ventilatie en er zijn ook geen raamroosters. Als het pand luchtdicht wordt gemaakt met moderne technieken, houdt dampremmende folie en een goede ventilatie vocht uit de isolatielaag én uit het pand.

Intelligente damprem in dampdichte constructie
Over het algemeen is het in Nederland buiten kouder dan binnen. Maar wat als het buiten warmer is dan binnen? Hoe voorkom je dan vocht in de isolatielaag?
Als het buiten warmer is dan binnen, treedt er diffusie op van buiten naar binnen. Een dampremmende folie zou ervoor zorgen dat de damp juist condenseert in de isolatielaag; de folie is gesloten aan de zijde van de isolatielaag. Dit is niet de bedoeling. Om bij warm weer condensatie van vocht in de isolatielaag te voorkomen, biedt een intelligente dampremmende folie uitkomst. Deze is uitgerust met een membraan, dat zich opent bij warm weer. Vochtige damp van buiten gaat door dit membraan het pand in, waar het via de ventilatie de woning uit gaat. Intello Pro Clima Dampremmende folie is zo’n folie en ideaal voor zowel koud als warm weer.

In het kort
Bij isolatie is de vochthuishouding een belangrijk aandachtspunt. Om rot en schimmel in de isolatielaag te voorkomen, wordt de dampremmende folie geplaatst aan de binnenzijde. Na-isolatie gaat altijd gepaard met dampremmende folie. Een intelligente dampremmende folie zoals Intello Pro Clima Plus, voorkomt ook vocht in de isolatielaag met warm weer.

Dampremmende folie aanschaffen
Wesselink Isolatie heeft een ruim assortiment dampremmende folies te koop, waaronder de Intello Pro Clima Plus Intelligente dampremmende folie. Heeft u vragen of wilt u een dampremmende folie aanschaffen? Neem contact op met Wesselink Isolatie of ga naar de webshop.

Bronnen:
https://www.eco-logisch.nl/
https://ecomat.be/
http://www.joostdevree.nl