Voor het derde jaar op rij een duurzaam resultaat

In 2019 deden we het voor het eerst: we lieten New Economy onze cijfers beoordelen. Niet de financiën, want dat laten we graag aan onze accountant over. New Economy berekent hoe hoog onze CO2-uitstoot per jaar is. Per ton CO2 dragen wij vervolgens €135,- af aan de stichting Door de bomen om onze uitstoot te compenseren. Dat doen we om ons doel sinds onze transitie in 2019 waar te maken: CO2-neutraal isoleren.

CO2-neutraal isoleren: de kernwaarde van Wesselink Isolatie

In onze overgang naar klimaatneutraal isoleren zijn we helemaal teruggegaan naar de kern. We hebben onszelf afgevraagd: waar gaat dit nu eigenlijk over? Je kunt circulair bouwen, je kunt recyclen, maar uiteindelijk gaat het erom dat er minder CO2 de lucht ingaat. Dus we hebben ons hele bedrijfsmodel teruggebracht naar dat CO2-besparingsdoel. En dat is wat ons betreft ook de kern van isoleren: wooncomfort verhogen én CO2-uitstoot verminderen. 

Omdat we willen doen wat we zeggen, lieten we New Economy voor de tweede keer een CO2-impactmeting doen. In 2021 isoleerde Wesselink Isolatie meer dan 300 woningen. Gemiddeld stoten we per woning 243 kg CO2 uit door het gebruik van energie en transport van medewerkers en isolatiematerialen. Elk jaar voeren we nieuwe oplossingen in om CO2 te besparen. Onder andere het inkopen van groene energie, elektrisch rijden en het gebruik van walstroom om deze uitstoot te reduceren. Daarnaast zorgt de keuze voor biobased isolatiematerialen voor een opslag van 508 kg CO2 per woning. Daarmee dragen we bij aan CO2-opslag vanaf dag 1.  

Na de isolatie begint de besparing

Na de installatie van biobased isolatie begint de energiebesparing. Daarmee draagt Wesselink Isolatie dagelijks bij aan minder energieverbruik en CO2-uitstoot. Op die manier hebben we een positieve impact op het klimaat; gemiddeld 1 ton CO2 per woning per jaar. 

Naast dat het minder CO2-uitstoot oplevert, wordt duurzaam isoleren steeds interessanter voor je (particuliere) portemonnee. Zeker in de tijd van hoge gasprijzen is je terugverdientijd laag. Ga je je dak isoleren voor €10.000,- en is je gasrekening nu €600,- per maand, dan heb je het er zo uit. Tot voor kort was het niet de grootste reden om te isoleren. Toen wisten onze klanten vaak niet hoe hoog hun rekening was, maar dat is nu wel anders. Een paar jaar geleden was de terugverdientijd 10 jaar volgens Milieu Centraal in het meest gunstige geval. Maar nu zie je dat mensen voor hun eigen portemonnee gaan investeren in warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. 

De cijfers

De tabel hieronder geeft een overzicht van de CO2-uitstoot en opslag van de bedrijfsactiviteiten van Wesselink isolatie. New Economy heeft onze gemiddelde cijfers over drie jaar in de tabel gezet. Ze kunnen in de CO2-analyse geen rekening houden met de voorraad bouwmaterialen die we nog hebben liggen. Het inkoopmoment verklaart de verschillen tussen de jaarlijkse cijfers. Het gemiddelde over de drie jaar geeft een goede inschatting van de CO2-uitstoot bij de productie van bouwmaterialen, het vervoer en de installatie van isolatie. 

Uitstoot in verschillende scopes

Het Greenhouse Gas Protocol is wereldwijd het meest gebruikte protocol om uitstoot van broeikasgassen te berekenen. Volgens dit protocol neem je als organisatie in ieder geval verantwoordelijkheid voor CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door scope 1 en 2. Scope 1 is ons eigen verbruik. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van onze dieselgeneratoren en vrachtwagens. Scope 2 is de energie die we inkopen bij een energiebedrijf voor ons bedrijfspand. Scope 3 is alles wat we binnenkrijgen via de leverancier. 

Ook het materiaal dat we bij de klant verwerken en waar we CO2 mee besparen, valt onder scope 3. 1 kilo cellulose bevat al 1,2 kg CO2. Daardoor werkt het als een CO2-opslag. In scope 3 behalen we een positief resultaat als het gaat om CO2-uitstoot. Daarom compenseren we die niet. We compenseren waar ons resultaat nog negatief is. 

Hoe werkt het compenseren van CO2?

Op de wereldmarkt wordt CO2 verhandeld. Doordat steeds meer bedrijven hun CO2 compenseren, is de vraag hoger dan het aanbod. Daardoor stijgt de marktprijs van CO2 heel snel. In 2019 zaten we op €6,- per ton CO2. Nu zit die prijs op €100,- per ton. Hoe hoger de prijs, hoe interessanter het wordt om te gaan investeren in duurzamere productiemethoden. Voor €6,- per ton CO2 doet het niet zo’n pijn in je portemonnee. Maar €100,- per ton stimuleert bedrijven om duurzamere keuzes te maken. 

In 2019 was de CO2-prijs volgens de wetenschap €135,- per ton. Wij hebben toen al veel hoger ingestoken dan de marktprijs en gezegd: we hanteren de prijs die de wetenschap hanteert. Om onze CO2-uitstoot te compenseren, moeten we behoorlijk wat afdragen. Dat maakt het ook voor ons steeds interessanter om te investeren in duurzame methoden. 

Stel dat een accupakket €40.000,- kost. Wij moeten voor de afgelopen twee jaar €10.000,- euro afdragen aan de stichting om CO2-vrij te zijn. Dan kun je al berekenen dat het beter is om in die duurdere methoden te investeren dan om op fossiele brandstoffen te blijven rijden. De productiemethoden voor die duurzamere methoden zijn nog erg duur. Nu is dat voor heel veel bedrijven nog niet interessant. Maar als je er een kostprijs tegenover gaat stellen die je moet afdragen als je moet compenseren, dan kun je een berekening maken. Met de Hogeschool Utrecht hebben we een berekening gemaakt hoe we dat in vijf jaar kunnen verbeteren. Het zou kunnen dat we doorgaan met compensatie, maar dat is eigenlijk niet wat je wilt. Je wilt zorgen dat je totaal 100% CO2-neutraal produceert en isoleert. Dat is het summum. 

Wil jij ook CO2-neutrale isolatie?

Bel ons voor meer informatie en vul ons offerteformulier in!