Wij zijn i.v.m. onze vakantie gesloten t/m 16 augustus. Je (Aan)vragen en bestellingen zullen wij vanaf dan z.s.m. in behandeling nemen.

x

“60 tot 70% schat te laag in wat isolatie oplevert”

De Rijksoverheid is in samenwerking met Milieu Centraal een nieuwe campagne over isoleren gestart met de slogan Energie besparen doe je nu. Het doel is om woningeigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren en de onwetendheid op dit vlak aan te pakken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen geen idee hebben wat isoleren eigenlijk kost, daarnaast schat 60 to 70% van de mensen te laag in wat het op kan leveren. Wel blijkt dat ondervraagden erg positief staan tegenover energiebesparende maatregelen. Isoleren scheelt immers niet alleen in de stookkosten en is goed voor het milieu, maar zorgt ook voor meer comfort in huis.

Rekenvoorbeelden

De website voor de campagne, energiebesparendoejenu.nl, geeft een aantal handige rekenvoorbeelden van  wat isolatie oplevert:

  • Dakisolatie van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart al 500 euro per jaar aan stookkosten, investeren in dakisolatie staat daarmee gelijk aan een rendement van 8% op een spaarrekening.
  • Vloerisolatie in een gemiddeld rijtjeshuis bespaart al snel 180 euro per jaar, dat komt neer op een vergelijkbaar rendement van 7% op een spaarrekening.

Investeren in isolatie loont dus wel degelijk.

Subsidies en leningen

Naast het wijzen op de voordelen van isolatie wil de overheid ook wijzen op de huidige subsidiemogelijkheden en leenmogelijkheden voor een woningeigenaar die wil isoleren. Zo kan deze een subsidie van ongeveer 20% krijgen bij het in één keer toepassen van twee isolatiemaatregelen (vloer, dak, gevel, spouwmuur of ramen). Daarnaast zijn er ook subsidiemogelijkheden voor driedubbel glas of bijvoorbeeld een warmtepomp.

Tot slot is het ook mogelijk om een goedkope lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. Dit is ook te combineren met de subsidiemogelijkheid zoals eerder beschreven, maar ook met lokale regelingen van gemeente of provincie.

Bron: Rijksoverheid.nl