Wij zijn i.v.m. onze vakantie gesloten t/m 16 augustus. Je (Aan)vragen en bestellingen zullen wij vanaf dan z.s.m. in behandeling nemen.

x

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt in het nieuwste rapport dat het niet rendabel is voor woningbezitters om hun woning (energie)kostenneutraal te maken. In de media is dit veelal opgevat als dat het verduurzamen van een woning niet rendabel is. Maar dat klopt niet. Het zit iets genuanceerder en dat lichten we graag even toe.

Isoleren wél rendabel
Het plaatsen van dak-, spouwmuur- en muurisolatie – vermindert het energieverbruik van de woning. Het installeren van zonnepanelen zorgt ervoor dat de energie die in de woning wordt verbruikt, schoner is en minder afkomstig van niet-hernieuwbare energiebronnen. Uiteraard zijn er investeringen nodig om deze energiebesparing en gebruik van schonere energie mogelijk te maken, maar die verdienen zichzelf terug. Een zonnepaneel al na 10 jaar. Bij het isoleren van een woning, is het aantal jaren afhankelijk van de dikte van een laag isolatiemateriaal, maar ook dan is de investering rendabel. Ons punt is; het verduurzamen van een woning is altijd rendabel. 

Iedere stap is er één
Alle woningen (energie)kostenneutraal maken – zodat de energiekosten 0 euro bedragen – is op dit moment nog niet rendabel. Maar dat is niet zo raar. Onze samenleving en economie zijn hier nog niet op ingesteld. Echter, voor een groot deel van de koopwoningen in Nederland is kostenneutraliteit al wél haalbaar. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid CO2- uitstoot die hiermee wordt verminderd en de naar alle waarschijnlijkheid stijgende energiekosten van niet-hernieuwbare energiebronnen. 

Bij veranderingen en processen zoals de weg naar (energie)kostenneutraal wonen, geldt een bepaalde wetmatigheid. De eerste 80% aan moeite om de verandering in gang te zetten, is relatief eenvoudig. Dit zijn de grote stappen. De laatste 20% kosten meer moeite. Echter, het verduurzamen van ons leven en zorgen voor onze leefomgeving is hard nodig. Daarom heeft de Europese Commissie de klimaatdoelen aangescherpt; er moet 55% in plaats van 40% minder CO2- uitstoot zijn in 2030, zodat Europa uiteindelijk in 2050 energieneutraal kan zijn. Met iedere stap – zoals het besparen van energie en het gebruiken van schone energie om de CO2-uitstoot te verminderen – dragen we bij deze klimaatdoelen en aan het verbeteren van onze leefomgeving. 

Zet de volgende stap
Het verduurzamen van woningen en uiteindelijk energieneutraal wonen, is écht mogelijk. Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus neem stappen die nu mogelijk zijn. Investeer bijvoorbeeld in milieuvriendelijke dak-, spouwmuur- en vloerisolatie om het energieverbruik van de woning te verminderen. Wil je weten wat er mogelijk is in jullie woning? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
NOS-journaal 9 september, NOS.nl
DR2-economy
Rapport Planbureau voor de Leefomgeving 2020

Uit recent onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat het energielabel van een woning veel invloed heeft op de uiteindelijke verkoopprijs en de tijd die de woning te koop staat. Een zeer onzuinig huis, met bijvoorbeeld energielabel G of F, is gemiddeld € 12.000 minder waard en staat gemiddeld 66 dagen langer te koop. Energiezuinige woningen met label A of B brengen daarentegen gemiddeld € 6.000 meer op en worden gemiddeld 52 dagen eerder verkocht. Opvallend hierbij is dat de negatieve gevolgen bij een laag energielabel groter zijn dan de positieve gevolgen bij een hoog label.

Voor het onderzoek werden verkoopgegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gebruikt van ruim 66.000 woningen. 32% van deze woningen had energielabel A of B tegenover 15% met G of F. Onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen wijst op het feit dat thermische isolatie van een woning een goede indicatie is voor het toekomstig gasverbruik. De maandelijkse gasrekening van een gemiddelde woning met D-label bedraagt ongeveer € 110. Afhankelijk van de thermische isolatie (en dus het label) kan dit echter variëren tussen € 35 en € 175. Hierdoor geeft het energielabel huizenkopers een goede indicatie van toekomstige stookkosten.

Energielabel woning verbeteren

Voorbeeld energielabel woning maatregelen
Het onderzoek van de Universiteit Tilburg laat zien dat thermische isolatie niet alleen loont op het gebied van stookkosten en wooncomfort, maar zich ook terugbetaald bij de verkoop van de woning. Dit is zeker het geval bij een G of F-label. Door het toepassen van kruipruimte isolatie en dakisolatie kan al een enorme stap worden gemaakt. Daarnaast zijn gevelisolatie en HR-glas belangrijke maatregelen. Op energielabel.nl/woningen van Milieu Centraal is meer informatie te vinden over het energielabel voor woningen. Op verbeteruwhuis.nl van de Overheid en Milieu Centraal is daarnaast een handige tool te vinden die de mogelijke isolatie-maatregelen op een rij zet inclusief de kosten, geschatte besparing en beschikbare subsidies.

Wesselink Isolatie heeft veel ervaring met het thermisch isoleren van woningen en bedrijfspanden. Hiervoor gebruiken we innovatieve isolatieoplossingen en waar mogelijk ecologische materialen. Wij adviseren u graag bij het zuiniger maken van uw woning of bedrijfspand. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op.

Bron: BuildingHolland

Overzicht maatregelen EnergielabelNederlandse woningcorporaties hebben grote moeite met het energie neutraal maken van hun woningen. In 2012 spraken de corporaties met elkaar af dat in 2020 al hun woningen gemiddeld energielabel B moeten hebben. De realiteit is echter dat met de huidige voortgang dit doel pas in 2030 gehaald kan worden. Dit concludeert financieel adviseur Finance Ideas in een onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

Woningcorporaties hebben voor voor de komende jaren 10 miljard euro uitgetrokken voor het verduurzamen van de huidige onzuinige woningen. Finance Ideas berekend echter dat hier nog 5,9 miljard euro bij moet deze werkzaamheden voor 2020 uit te voeren. Uit het rapport blijkt verder dat slechts 35% van de woningcorporaties aan het gestelde milieudoel gaat voldoen als het huidige tempo gehandhaafd blijft.

In Nederland zijn er ruim 2,3 woningen eigendom van woningcorporaties, krap een derde van de total woningmarkt. Alle woningen tezamen stoten jaarlijks 4 ton aan CO2 uit. Het grootste deel van de uitstoot komt hierbij uit het verwarmen van de woningen.

Juist doordat woningcorporaties een substantieel deel van de totale woningmarkt bezitten, leek een energiedoel een noodzakelijke stap. In met name grote steden blijkt het voor corporaties alleen moeilijk om het verduurzamen door te zetten. Dit heeft onder andere te maken met de vele oude woningen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Hierdoor zijn de kosten voor het isoleren van deze woningen erg hoog, terwijl corporaties ook andere verplichtingen hebben als huurmatiging en het bouwen van nieuwe woningen.

Aedes-voorzitter Marnix Norder geeft aan dat het halen van het energiedoel voor 2021 erg belangrijk is omdat anders andere doelstellingen uit het Energieakkoord ernstig in het nauw komen. Zo moeten in 2050 alle woningen evenveel energie opwekken als dat ze verbruiken. Woningcorporaties moeten zullen de komende jaren alle zijlen bij moeten zetten als het gaat om het isoleren en verduurzamen van woningen, alleen dan blijven de doelstellingen haalbaar, zo denkt Norder.

Gelukkig zitten woningcorporaties zeker niet stil. In Amsterdam West werkt Wesselink Isolatie momenteel bijvoorbeeld mee aan een groot renovatie en isolatie project. In totaal worden ruim 150 woningen volledig voorzien van thermische isolatie en geluidsisolatie.

Bron: Trouw.nl

In Oosterhout, ten noorden van Nijmegen, worden zes nagenoeg energieneutrale woningen gebouwd. Verwarming en warm water gaan per woning respectievelijk 2 en 6 euro per maand kosten. Ramen met drievoudig glas, 40 cm dikke isolatie, balansventilatie, buitenzonwering en een centrale houtsnipperkachel zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat.

Energielabel A+

De woningen zijn gecertificeerd door het Duitse Passivhaus Institut en behalen daarmee het hoogste energielabel (A+). De woningen worden gebouwd in een carrévorm op 4.000 vierkante meter grond. Het project is een voorbeeldproject binnen het Europese project PassREg, waarin in 14 gebieden wordt gewerkt aan energieneutrale regio’s met behulp van de passiefhuisstandaard. In Nederland wordt PassREg uitgevoerd door Vereniging DNA in de bouw.

Luchtdicht gebouwd

De woningen zijn luchtdicht gebouwd naar het passiefhuisconcept. Dat houdt in goed isoleren, goed ventileren, gebruiksvriendelijk bouwen en voor de bewoners een optimaal binnenklimaat creëren, met zo laag mogelijke energiekosten. De minimale isolatiewaarde (Rc-waarde) van de gevels en daken van de gezinswoningen is 10, de huidige eis in het Bouwbesluit is 3,5.

Dampopen Constructie

De woningen zijn volledig luchtdicht gebouwd, maar dampopen. De muren ademen door een dik cellulosepakket en die constructie reguleert de luchtvochtigheid. Balansventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnen 10 keer per dag wordt uitgewisseld met verse buitenlucht. De warmteterugwinunit (WTW) heeft een rendement van 94% (volgens passiefhuis-norm).

(Bron: bouwwereld.nl)


Cellulose-isolatie is bewezen een zeer duurzame oplossing om uw huis te isoleren. Kijk verder op onze site voor meer informatie over dit milieuvriendelijke en duurzame isolatiemateriaal. Voor verdere vragen of een offerte kunt u altijd contact opnemen met Wesselink Isolatie B.V. Wij staan u graag te woord en helpen u bij het maken van de juiste keuzes.