Wij zijn i.v.m. onze vakantie gesloten t/m 16 augustus. Je (Aan)vragen en bestellingen zullen wij vanaf dan z.s.m. in behandeling nemen.

x

In de week van de circulaire economie werd de eerste circulaire sociale huurwoning gepresenteerd in Amsterdam. De circulair gemuteerde huurwoning is gerealiseerd door Mouton Bouw, in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het dak is geïsoleerd met cellulose-vezels. Dit is een mooi, praktisch voorbeeld van isoleren in biobased, circulaire economie, waar we met z’n allen naartoe willen én moeten groeien. Volgens het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050, moet de economie in 2050 namelijk volledig circulair zijn. Met het realiseren van circulaire woningen, waar het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen een deel van is, zijn we alvast goed op weg.

Cellulose-isolatie
Wesselink Isolatie isoleert al jaren graag en veelvuldig met biobased materialen, zoals cellulose-isolatie en houtvezel. De natuurlijke basis – cellulose – levert een ademend, prettig binnenklimaat op, doordat de isolerende en vochtregulerende eigenschappen van de materialen uitstekend zijn. Ook past het gebruik van natuurlijke grondstoffen uitstekend in een circulaire economie.

Mogelijkheden bevestigd door Wageningen Universiteit
Ook Wageningen Universiteit ziet de vele mogelijkheden van cellulose en doet onderzoek naar de verschillende toepassingen als grond- en bouwstof. Cellulose is namelijk het meest voorkomende polymeer ter wereld. Het komt voor ‘in het wild’ als hout, vlas en blad. Maar ook stro en afvalstromen als gft-afval, textiel- en papierafval zijn bronnen van cellulose. De natuurlijke herkomst, de herbruikbaarheid en biologische afbreekbare afbreekbaarheid maakt cellulose een veel milieuvriendelijker grondstof dan petrochemische grondstoffen.

Vruchtbare zoektocht voor de bouw
De kwaliteit, samenstelling en diversiteit van biomassastromen maken de weg van grondstof naar eindproduct een ware ontdekkingsreis. Het vrijmaken van cellulose en het aanpassen voor specifieke toepassingen met behoud van de natuurlijke eigenschappen en zo min mogelijk gebruik van energie en chemicaliën vergt moeite, maar levert veel op. Cellulose kan nog vaker een grondstof zijn voor bouwmaterialen, bioplastics en verpakkingen waarvoor nu nog petrochemische grondstoffen worden gebruikt.

Samen naar een biobased, circulaire economie
Om meer circulaire woningen en panden te realiseren, is samenwerken hard nodig. Als we alle kennis samenbrengen, vinden we de juiste, passende oplosssingen voor een biobased, circulaire economie. Bent u aannemer, projectontwikkelaar of woningencorporaties en zoekt u een ervaren isolatiedeskundige die net even verder kijkt? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
Wesselink Isolatie, Mouton Bouw, Wageningen Universiteit.

In het tijdschrift Renovatie Totaal is een artikel verschenen met een renovatieproject van Wesselink Isolatie. Wesselink Isolatie heeft de vloeren en plafonds van Airey-woningen in Amsterdam-West met Knauf Supafil Timber Frame ingeblazen. Dit is een mooi voorbeeld van een renovatie van karakteristieke, oudere woningen. Lees hier alle ins- en outs van het renovatieproject.

Renovatie Airey-woningen Amsterdam-West
Woningcorporatie de Alliantie renoveert in Amsterdam-West aan de Burgemeester Fockstraat en de Speelmanstraat de Airey-woningen. Net na de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar goedkope, snel te bouwen woningen hoog. De lichte, prefab Airey-woningen voldeden aan deze vraag. De woningen hebben een flinke opknapbeurt nodig om te voldoen aan de huidige eisen voor woningen, onder meer op het gebied van thermische en geluidsisolatie. Tegelijkertijd behoren de woningen tot beschermd stadsgezicht. Slechts de buitenschil, trappenhuizen en houten vloeren blijven behouden, de rest van de woningen wordt gestript.

Thermische en geluidsisolatie
Voor de isolatie van de woningen heeft de Alliantie zich goed laten informeren. Uiteindelijk is gekozen voor een zwevende dekvloeren en inblaasisolatie in vloeren, plafonds en raatliggers. De zwevende dekvloeren waarborgen een goede contactgeluidsisolatie. Geluidsoverdracht via de lucht in vloeren, plafonds en raatliggers wordt tegengegaan door de ruimtes te vullen met Knauf Supafil Timber Frame. Dit materiaal zorgt tevens voor een uitstekende thermische isolatie van 0,034 W/(m.K).

Keuze voor Supafil Timber Frame
In eerste instantie wilde men isoleren met steenwol. Echter bleek dit materiaal te zwaar te zijn voor de lichte constructie van de Airey-woningen. Ook bevinden zich in de vloeren en plafonds veel leidingen. Isoleren met plaatmateriaal kan dan leiden tot ‘lekken’ in de isolatielaag. Knauf Supafil Timber Frame bleek wél het juiste materiaal om de woningen mee te isoleren. Het is voor 80% vervaardigd uit gerecycled glas en wordt met een machine onder lage druk ingeblazen tot een naadloze, homogene isolatielaag.

Inblazen is werk voor specialisten
Wesselink Isolatie weet als geen ander hoe belangrijk secuur isoleren is. Het bedrijf is sinds 2008 gespecialiseerd in het isoleren van oudere woningen met houten verdiepingsvloeren. Het inblazen van holle ruimtes is een relatief kleine ingreep, maar vereist wél de nodige kennis en ervaring. Het isolatiemateriaal wordt via gaten in het plafond of vloer ingeblazen tot een naadloze en homogene isolatielaag. Wesselink Isolatie is één van de tien erkende en geschoolde verwerkers van Supafil Timber Frame.

Wilt u ook een goed geïsoleerd pand met inblaasisolatie? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
Renovatie Totaal
Wesselink Isolatie

Leren isoleren
Een huis goed isoleren, hoe pak je dat aan? Voordat je isolatiemateriaal kiest, is het handig om een aantal zaken op een rij te zetten. Dan weet je aan welke eisen de thermische isolatie moet voldoen, en is het gebouw prettig om in te wonen, werken en in te verblijven. Drie aspecten zijn belangrijk; de beschikbare ruimte voor het isolatiemateriaal, de te behalen isolatiewaarde en de bouwfysica van het gebouw en het isolatiemateriaal.

Beschikbare ruimte
Hoeveel ruimte is er voor het isolatiemateriaal? Hoe ziet de constructie eruit of gaat die eruit zien? Hoeveel ruimte binnenshuis wil je behouden? Met een dikke isolatielaag, verlies je vierkante meters binnenshuis. In stedelijk gebied heeft dit veel invloed op de waarde van het huis. In landelijk gebied speelt dit een kleinere rol. Voor iedere situatie is er een geschikt isolatiemateriaal beschikbaar.

Isolatiewaarde
Welke isolatiewaarde wil je behalen? Of te wel, hoe goed wil je dat het totale pakket aan isolatie de warmte behoudt en afgeeft? Voor nieuwbouwwoningen zijn in het Bouwbesluit per 1 januari 2015 eisen gesteld aan de thermische schil van een gebouw én specifiek per type constructie. De thermische schil van een gebouw dient minimaal een Rc-waarde te hebben van 3,5 m2K/W, vloeren één van 3,5 m2K/W, gevels één van 4,5 m2K/W en daken één van 6,0 m2K/W. De Rc-waarde geeft aan hoe goed de verschillende materialen samen isoleren. De R-waarde van ieder materiaal, geeft de isolatiewaarde van alleen dat materiaal aan. Hoe hoger de Rc-waarde is, des te beter de isolatiewaarden zijn. Een hogere isolatiewaarde levert een grotere energiebesparing op.

Bouwfysica
Ten derde spelen de bouwfysische aspecten van de gebouwde ruimte, bouwconstructies en omgevingsfactoren een rol. Fysische aspecten zijn lucht, vocht, warmte en geluid. Voor een goede thermische isolatie, wordt de wijze van isolatie aangepast aan deze aspecten. Andersom kan thermische isolatie veel invloed uitoefenen op vocht, warmte en lucht.

Hoe ziet de constructie eruit? Is het gebouw voldoende luchtdicht? Ofwel, zijn koudebruggen en kieren weggewerkt? Tocht is namelijk geen ventilatie. Is het gebouw laag, of is de omgeving of ruimte vochtig? Hoe zit het met het vochttransport naar buiten? Vochtregulatie en ventilatie zijn belangrijk. Vocht moet uit de woning kunnen en frisse lucht moet naar binnen kunnen. Natuurlijke materialen als houtvezel en cellulose ademen en reguleren vocht. Een dampremmende folie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal voorkomt dat vocht uit de woning neerslaat in de isolatielaag. Dan is het gebouw dampdicht. Zo voorkom je dat vocht condenseert in de isolatielaag met eventuele schimmels als gevolg. In het gebouw dient er geen onder-, en geen bovendruk te heersen ten opzichte van de buitenlucht. Het draait allemaal om balans; de isolatie- en ventilatiebalans.

En dan nu.. kiezen
Als de beschikbare ruimte, isolatiewaarde en bouwfysica in kaart zijn gebracht, is het tijd om te kiezen voor de best passende isolatieoplossing. Goed isoleren is een vak. Het is dan ook handig om samen met een expert het isolatiemateriaal en montagewijze te bepalen. Ook kun je bij een gespecialiseerd bedrijf terecht voor inkoop en/of montage van het isolatiemateriaal. Zo kom je zo goed mogelijk aan de wensen van de eindgebruiker tegemoet.

Afbeelding: Milieucentraal.nl

Weten dat de buren thuis zijn, kan fijn zijn. Maar niemand zit te wachten op geluidsoverlast. Ook zijn de meeste mensen erg gesteld op hun privacy. In onzelfstandige woonruimtes – bijvoorbeeld bij het delen van een woning – is het risico op geluidsoverlast groot. Gaat u een zelfstandige woonruimte verbouwen tot meerdere onzelfstandige woonruimtes, of wilt u een woning delen? Bij het omzetten van een zelfstandige woonruimte tot meerdere onzelfstandige woonruimtes, stelt de gemeente Amsterdam voorwaarden aan het geluidsisolatieniveau tussen de nieuwe woonruimtes. Op deze manier wil de gemeente Amsterdam geluidsoverlast in de nieuwe woningen voorkomen.

De voorwaarden op het geluidsisolatieniveau zijn van toepassing op de vloeren en wanden tussen de nieuwe woningen. Gemeente Amsterdam noemt vooral vloeren als aandachtspunt. Welke isolatiemaatregelen men neemt om te voldoen aan de voorwaarden, is niet vastgelegd. Dit is afhankelijk van de constructie en wordt per woning door de gemeente beoordeeld. Het is dan ook handig om een expert in de arm te nemen, die de juiste materialen vakkundig monteert.

Als isolatiespecialist weet Wesselink Isolatie precies welke isolatiemaatregelen nodig zijn om te voldoen aan de eisen. Wesselink Isolatie neemt de uitvoering of het hele proces – van meting tot en met uitvoering en controlemeting – uit handen. De metingen worden uitgevoerd door een ingenieursbureau. Zo weet u zeker dat de geluidsisolatie van de nieuwe woonruimtes voldoet aan de eisen van gemeente Amsterdam. Bent u op zoek naar dé expert op het gebied van geluidsisolatie? Neem dan contact met ons op!

De Gemeente Amsterdam heeft het initiatief genomen om subsidie te geven op woningisolatie. Amsterdammers met een eigen huis die besluiten te investeren in woningisolatie kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage van de gemeente. Dit meldt de gemeente op haar website.

Amsterdammers met een koopwoning kunnen vanaf 14 mei 2013 uur tot en met 16 december 2013 subsidie aanvragen voor het isoleren van hun eigen woning. De einddatum zou kunnen vervroegen, want “op=op” aldus de Gemeente. U kunt subsidie aanvragen voor dak-, vloer- en gevelisolatie en voor dubbel glas.

De subsidie wordt toegekend op volgorde van binnenkomst van de online aanvragen.

Voorwaarden toekenning:

(bron: website Gemeente Amsterdam, 8 maart 2013)


Cellulose-isolatie is bewezen een zeer duurzame oplossing om uw huis te isoleren. Kijk verder op onze site voor meer informatie over dit milieuvriendelijke en duurzame isolatiemateriaal. Voor verdere vragen of een offerte kunt u altijd contact opnemen met Wesselink Isolatie B.V. Wij staan u graag te woord en helpen u bij het maken van de juiste keuzes.

Voor de Nacht van de Geschiedenis in de passage van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft Wesselink Bouw en Isolatie een demontabele presentatiewand gerealiseerd. Wesselink Bouw en Isolatie deed dit in opdracht van Oud Wasgoed. Oud Wasgoed is een collectief van vier jonge creatieve historici.