Wij zijn i.v.m. onze vakantie gesloten t/m 16 augustus. Je (Aan)vragen en bestellingen zullen wij vanaf dan z.s.m. in behandeling nemen.

x

Hoort u steeds meer over duurzaam en milieubewust bouwen en isoleren? Wilt u hier meer over weten of bent u benieuwd naar mogelijkheden en producten? Daar vertellen we u graag meer over. Eén van de meest gebruikte biobased isolatiematerialen is houtvezelisolatie. Het is duurzaam, gemakkelijk te verwerken én bezit uitstekende isolerende eigenschappen. Een isolatiepakket van 20 cm heeft een Rd-waarde van 5. Houtvezelisolatie is verkrijgbaar van verschillende merken, waaronder Gutex.

Natuurlijke herkomst: vochtregulerend en dampopen
De vochtregulerende en dampopen eigenschappen van houtvezel zijn de grootste praktische voordelen om te kiezen voor dit materiaal. Dit komt door de natuurlijke herkomst. Een ademend klimaat in huis of op het werk zorgt voor een prettig verblijf. En niet alleen prettig; een goed geïsoleerd en geventileerd pand, draagt ook bij aan een goede gezondheid.

Milieubewuste keuze
Houtvezelisolatie is een duurzaam isolatiemateriaal. Restjes houtvezel uit de houtindustrie – die ook tot biobrandstof kunnen worden verbrand, wat CO2 de lucht in brengt – krijgen een duurzame, langdurige toepassing als isolatiemateriaal. Daarnaast beperkt de toepassing van houtvezel als isolatiemateriaal de uitstoot van CO2. In biobased isolatie- of bouwmaterialen zoals hout, wordt CO2 opgeslagen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunststof, waar tijdens de productie veel CO2 vrijkomt. De natuurlijke herkomst en beperkte verwerking, maakt het materiaal ook in de productie duurzaam. Het idee om te kiezen voor een natuurlijk isolatiemateriaal, is voor velen de belangrijkste reden. Isoleren met houtvezel geeft een goed gevoel.

Welke typen houtvezelisolatie en producten zijn er?
Je kunt kiezen om hout(wol)vezel als plaatmateriaal te monteren of in te blazen. Dit maakt het ecologische isolatiemateriaal geschikt voor iedere vorm ruimte en gemakkelijk te verwerken. Wel dient het inblazen te gebeuren door een specialist. Alleen een homogene isolatielaag doet zijn werk goed én is duurzaam. En dat vereist vakwerk. Eén van de producten waar je voor kunt kiezen is Gutex Thermofibre ofwel Gutex houtvezelisolatie.

Klaar voor het echte werk?
Bent u benieuwd welke toepassingen houtvezelisolatie kent? Neem een kijkje bij de projecten van Wesselink Isolatie. Bent u al toe aan actie en op zoek naar een specialist of wilt u houtvezelisolatiemateriaal aanschaffen? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

 

In Nederland en Europa zijn tientallen mooie, duurzame bouwprojecten te vinden. Er wordt dan ook steeds vaker duurzaam gebouwd. Maar het totale aandeel biobased isolatiematerialen in Europa bedraagt nog slechts 4%. Als je kijkt naar wat er mogelijk is en wat de kosten zijn, is dit relatief laag. Reden hiervoor is dat de eindgebruiker én overheden niet goed weten welke bouwmaterialen op de markt zijn en hoe deze worden toegepast.

Kennis toegankelijk maken
Verschillende organisaties zijn daarom bezig met kennis over duurzaam en biobased bouwen in kaart te brengen en toegankelijk te maken. Voor de gehele keten, van eindgebruiker tot architecten, bouwers en overheden. Wageningen Food & Biobased Research is in 2012 een Catalogus Biobased bouwmaterialen gestart en is nu druk bezig met een update. Er zijn namelijk veel ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren. Meer informatie over waarom de transitie zo traag verloopt, tracht de Europese Commissie te verkrijgen met het Horizon 2020-project Biovoices. De 13 aangesloten landen onderzoeken samen de transitie naar duurzaam bouwen. Met als uiteindelijke doel om deze soepeler te laten verlopen. Ook op kleinere schaal zie je ‘informatiepunten’ verschijnen die gebruikers en bouwers stimuleren om duurzaam te bouwen.

Tijd om zich te bewijzen
Bij het actualiseren van de catalogus merkt Wageningen Universiteit dat er veel onwetendheid is over wat er nu al kan met biobased materialen. Ter illustratie zijn er dan ook mooie voorbeelden in de catalogus opgenomen. Greet Overbeek, mede vertegenwoordiger van Wageningen Economic Research in Biovoices noemt dat producten vervaardigd uit plantaardig materiaal – niet alleen bouwmaterialen, maar ook kleding en cosmetica – zich nog moeten  bewijzen voor ze aantrekkelijk worden voor ‘het grote publiek’. Ze hebben soms nog kinderziektes, maar dat is niet de hoofdreden. Er zijn ook producten die nog niet als duurzaam of gebaseerd op plantaardig materiaal bekend staan. Biovoices praat daarom in alle landen met overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en eindgebruikers. Vooral de laatste groep is belangrijk om producten daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen.

Voordelen biobased bouwen en isoleren
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van biobased bouw- en isolatiemateriaal is het effect op de CO2-huishouding. Bij de productie van cement, beton en staal komt enorm veel CO2 vrij. Biobased bouwmaterialen houden juist CO2 vast. Biobased bouw- en isolatiematerialen leveren daarnaast een zeer comfortabel binnenklimaat op. Dit komt door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Er dan ook zeer goede redenen om biobased materialen gewoon te gebruiken.

Specialist of kennis nodig? 
Twijfel je nog en wil je meer weten over biobased isoleren? Op 18 april vindt een bijeenkomst plaats over duurzame, biobased isolatiematerialen. Ben je al zeker van je zaak? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie. Als specialist op het gebied van duurzaam isoleren – met cellulose of houtvezel bijvoorbeeld – is Wesselink Isolatie een deskundige samenwerkingspartner voor aannemers, architecten en projectontwikkelaars.

Bronnen:
Wageningen Universiteit, Wesselink Isolatie

Verdiepingsvloeren van nieuwe hoogbouw voldoen aan alle normen. Oók op het gebied van geluidsisolatie. Maar de leidingschachten in deze hoge betonnen gebouwen vormen een aandachtspunt. Die zijn namelijk vaak van lichter materiaal gemaakt dan de zware betonnen vloeren; een laag kalkzandsteen, afgewerkt met gips bijvoorbeeld. Door het lichtere materiaal wordt geluid door de leidingschachten gemakkelijker overgedragen dan via het beton. De verdiepingen van deze gebouwen –  hotels, appartementencomplexen in het hogere segment en kantoren – zijn zo onzichtbaar met elkaar verbonden. Behalve de leidingen, kunnen de schachten ook het geluid naar de verschillende verdiepingen overdragen.

Goede isolatie betekent isolatie van de leidingschacht
In nieuwbouw met meerdere verdiepingen worden vaak leidingschachten aangebracht voor standleidingen, installatiebuizen, water en elektra. Heel handig, maar voor de uiteindelijke gebruiker kan het hinderlijk zijn. Het zijn geluidsgevoelige punten in de nieuwbouw; geluiden in deze holle ruimte kunnen zich ongehinderd verplaatsen naar alle verdiepingen. Ook als de woningen, kamers of kantoren verder goed geïsoleerd zijn. Om de isolatie tussen de verschillende woon- en verblijfsruimtes te verbeteren, is isolatie van de leidingschacht dan ook een uitstekend idee.

Tijd voor vernieuwing: inblaasisolatie
Een grillig gevormde ruimte zoals een leidingschacht is met traditionele isolatiematerialen lastig te vullen. Er blijven teveel kieren en lucht in aanwezig. Enkel het dichten met PUR-schuim ter hoogte van de verdiepingsvloeren, vermindert de geluidsoverdracht vaak niet voldoende. Inblaasisolatie – zoals cellulose, Knauf  Supafil Timberframe en houtvezel – doet dit wél. Inblaasisolatie is geschikt voor iedere vorm ruimte. Vakmanschap, ervaring en de juiste apparatuur bij het inblazen leveren een naadloze isolatielaag op zonder kieren. Zo wordt de kans op geluidsoverdracht via de leidingschachten gereduceerd.

Dé specialist in cellulose-isolatie
Wesselink Isolatie is dé specialist op het gebied van inblaas-isolatie en geluidsisolatie. Inblazen van cellulose, Knauf Supafil Timberframe of houtvezel lijkt eenvoudig, maar het vereist wél ervaring en vakmanschap. De mannen van Wesselink Isolatie bezitten deze in ruimte mate. Behalve plafondisolatie en isolatie van verdiepingsvloeren in oudere, nieuwe of duurzaam gebouwde woningen en bedrijfspanden, kunt u bij óók terecht voor specialistische klussen. Het isoleren van een wenteltrap in een nieuw schoolgebouw of isolatie van een leidingschacht bijvoorbeeld.

Tijd voor actie
Ben je projectontwikkelaar, aannemer of architect van een nieuwbouwproject met leidingsschachten? Wil je geluidsoverdracht in hotels, kantoren en appartementencomplexen voorkomen met cellulose-isolatie, houtvezelisolatie of Knauf Supafil Timberframe? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen: Wesselink Isolatie, Installatie.nl

In de week van de circulaire economie werd de eerste circulaire sociale huurwoning gepresenteerd in Amsterdam. De circulair gemuteerde huurwoning is gerealiseerd door Mouton Bouw, in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het dak is geïsoleerd met cellulose-vezels. Dit is een mooi, praktisch voorbeeld van isoleren in biobased, circulaire economie, waar we met z’n allen naartoe willen én moeten groeien. Volgens het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050, moet de economie in 2050 namelijk volledig circulair zijn. Met het realiseren van circulaire woningen, waar het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen een deel van is, zijn we alvast goed op weg.

Cellulose-isolatie
Wesselink Isolatie isoleert al jaren graag en veelvuldig met biobased materialen, zoals cellulose-isolatie en houtvezel. De natuurlijke basis – cellulose – levert een ademend, prettig binnenklimaat op, doordat de isolerende en vochtregulerende eigenschappen van de materialen uitstekend zijn. Ook past het gebruik van natuurlijke grondstoffen uitstekend in een circulaire economie.

Mogelijkheden bevestigd door Wageningen Universiteit
Ook Wageningen Universiteit ziet de vele mogelijkheden van cellulose en doet onderzoek naar de verschillende toepassingen als grond- en bouwstof. Cellulose is namelijk het meest voorkomende polymeer ter wereld. Het komt voor ‘in het wild’ als hout, vlas en blad. Maar ook stro en afvalstromen als gft-afval, textiel- en papierafval zijn bronnen van cellulose. De natuurlijke herkomst, de herbruikbaarheid en biologische afbreekbare afbreekbaarheid maakt cellulose een veel milieuvriendelijker grondstof dan petrochemische grondstoffen.

Vruchtbare zoektocht voor de bouw
De kwaliteit, samenstelling en diversiteit van biomassastromen maken de weg van grondstof naar eindproduct een ware ontdekkingsreis. Het vrijmaken van cellulose en het aanpassen voor specifieke toepassingen met behoud van de natuurlijke eigenschappen en zo min mogelijk gebruik van energie en chemicaliën vergt moeite, maar levert veel op. Cellulose kan nog vaker een grondstof zijn voor bouwmaterialen, bioplastics en verpakkingen waarvoor nu nog petrochemische grondstoffen worden gebruikt.

Samen naar een biobased, circulaire economie
Om meer circulaire woningen en panden te realiseren, is samenwerken hard nodig. Als we alle kennis samenbrengen, vinden we de juiste, passende oplosssingen voor een biobased, circulaire economie. Bent u aannemer, projectontwikkelaar of woningencorporaties en zoekt u een ervaren isolatiedeskundige die net even verder kijkt? Neem dan contact op met Wesselink Isolatie.

Bronnen:
Wesselink Isolatie, Mouton Bouw, Wageningen Universiteit.

Veel klanten stellen vragen over dampremmende folie. Terecht, want het is een belangrijk onderdeel van de isolatie-opbouw. Tijd dus om eens in te gaan op het hoe of wat van dampremmende folie.

Doel en werking
Dampremmende folie voorkomt dat vochtige lucht uit huis in de isolatielaag condenseert.
Vocht in de isolatielaag leidt tot schimmel en rot, waardoor eerst de isolatielaag en daarna de bouwconstructie wordt aangetast. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft de isolatielaag droog en intact.

Waarom treedt er vochttransport op van binnen naar buiten?
Meestal is het binnen warmer dan buiten. Ook is er altijd vocht in een woning; een mens verliest zo’n 2,5 liter water per dag. Door het temperatuur- en drukverschil tussen binnen en buiten, vindt er vochttransport plaats naar buiten. Dit verschijnsel heet diffusie. De snelheid waarop het vocht door een materiaal gaat, heet de diffusieweerstand.

Het probleem; van damp naar vocht
Het punt waarop vochtige damp van binnen condenseert tot water heet het dauwpunt. Vaak bevindt dit punt zich in de isolatielaag, wat betekent dat vocht neerslaat in de isolatielaag. Waar het dauwpunt zich precies bevindt, is te meten.

Vocht voorkomen in dampdichte constructies
Om de isolatielaag en constructie te beschermen, dient vocht buiten de isolatielaag te blijven. Je wil dus eigenlijk diffusie door de isolatielaag tegengaan. Dit is mogelijk met een dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatielaag. De dampremmende folie houdt de waterdamp aan de warme zijde, in het pand. Door goed te ventileren, ontsnapt de vochtige lucht uit het pand en hebben de gebruikers van het pand hier geen last van.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak.

Dampopen bouwen
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht. Door gebruik te maken van dampopen bouw- en isolatiematerialen en geen dampdichte folie te gebruiken, kan vochtige damp op tijdstippen dat de lucht droger is, afgevoerd worden. Doordat de dampstroom door de constructie een factor 50-100 kleiner is dan nodig voor minimale ventilatie, ontstaat er geen tocht door de isolatie.

Waarom een dampremmende folie en niet dampopen bouwen?
Het construeren van een dampopen constructie is niet altijd mogelijk. Dit komt voor bij na-isolatie; je vervangt dan niet de gehele dakconstructie. Toepassen van een dampremmende folie biedt uitkomst. In oude panden is geen mechanische ventilatie en er zijn ook geen raamroosters. Als het pand luchtdicht wordt gemaakt met moderne technieken, houdt dampremmende folie en een goede ventilatie vocht uit de isolatielaag én uit het pand.

Intelligente damprem in dampdichte constructie
Over het algemeen is het in Nederland buiten kouder dan binnen. Maar wat als het buiten warmer is dan binnen? Hoe voorkom je dan vocht in de isolatielaag?
Als het buiten warmer is dan binnen, treedt er diffusie op van buiten naar binnen. Een dampremmende folie zou ervoor zorgen dat de damp juist condenseert in de isolatielaag; de folie is gesloten aan de zijde van de isolatielaag. Dit is niet de bedoeling. Om bij warm weer condensatie van vocht in de isolatielaag te voorkomen, biedt een intelligente dampremmende folie uitkomst. Deze is uitgerust met een membraan, dat zich opent bij warm weer. Vochtige damp van buiten gaat door dit membraan het pand in, waar het via de ventilatie de woning uit gaat. Intello Pro Clima Dampremmende folie is zo’n folie en ideaal voor zowel koud als warm weer.

In het kort
Bij isolatie is de vochthuishouding een belangrijk aandachtspunt. Om rot en schimmel in de isolatielaag te voorkomen, wordt de dampremmende folie geplaatst aan de binnenzijde. Na-isolatie gaat altijd gepaard met dampremmende folie. Een intelligente dampremmende folie zoals Intello Pro Clima Plus, voorkomt ook vocht in de isolatielaag met warm weer.

Dampremmende folie aanschaffen
Wesselink Isolatie heeft een ruim assortiment dampremmende folies te koop, waaronder de Intello Pro Clima Plus Intelligente dampremmende folie. Heeft u vragen of wilt u een dampremmende folie aanschaffen? Neem contact op met Wesselink Isolatie of ga naar de webshop.

Bronnen:
https://www.eco-logisch.nl/
https://ecomat.be/
http://www.joostdevree.nl

De kenmerkende Airey-woningen in Amsterdam West worden in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard van binnen volledig gerenoveerd. Alle 135 woningen worden voorzien van nieuwe kozijnen en betere isolatie van onder andere de binnenmuren en verdiepingsvloeren. Wesselink Isolatie voert het isoleren van de verdiepingsvloeren uit en maakt hierbij gebruik van inblaasbare glaswol vlokken: Knauf Supafil Timber Frame. Alle isolatiemaatregelen tezamen geven de gerenoveerde woningen energielabel A  en verbeteren de geluidsisolatie in de woningen significant.

Airey bouwmethode

Airey-woningen zijn terug te vinden in veel wijken in Amsterdam. Deze na-oorlogse bouwmethode heeft zijn naam te danken aan Sir Edwin Airey die als één van de eerste prefab bouwen introduceerde. Door het woning tekort in de jaren ’50 werd de bouwstijl erg populair omdat het snel goedkope woningen kon produceren. Echter, zowel thermische isolatie als geluidsisolatie had weinig prioriteit in die tijd waardoor wooncomfort en energiebesparing ver te zoeken was. Zo bestaan de verdiepingsvloeren uit een stalen constructie met daarop hout die als een klankkast effect werkt voor geluid. Met deze renovatie pakt Eigen Haard de zwaktes van de Airey bouwmethode aan en creëert het zeer energiezuinige woningen met meer privacy voor bewoners.

Knauf Supafil Timber Frame als vloerisolatie

Wesselink Isolatie isoleert de gehorige verdiepingsvloeren in de Airey-woningen met Knauf Supafil Timber Frame. Deze variant van Supafil is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van houten constructies. Het materiaal combineert de voordelen van inblaasbare isolatie met die van glaswol. Zo is de brandveiligheid optimaal en is het opbreken van de vloer niet nodig voor het aanbrengen van de isolatie. Verder ontstaat er in de vloer een homogene isolatielaag die zich naadloos om leidingen en buizen sluit. Een dergelijk kierloos resultaat is met losse platen niet te creëeren en maakt de oplossing zeer effectief. Wesselink Isolatie werkt graag met Supafil als vloerisolatie omdat het zowel thermisch isoleert als de geluidsisolatie verbeterd. Daarnaast is het materiaal gemaakt uit 80% gerecycled glas, waardoor het een duurzaam product is in vergelijking met andere mineralen isolatiematerialen. Meer weten over Knauf Supafil Timber Frame? Lees meer of neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie of advies.

Milieu Centraal geeft een negatief advies af voor het gebruik van PUR-schuim met HFK’s als vloerisolatie. Dit advies is gebaseerd op het onderzoek dat Milieu Centraal liet uitvoeren door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Bij het verwerken van vloerisolatie op basis van PUR-schuim met HFK’s komen broeikasgassen vrij die 800 tot 3200 maal sterker zijn dan CO2. Daarbij duurt het tot 16 jaar voordat de negative impact op het milieu is compenseert door energiebesparing.

Milieu impact groot

Het onderzoek van het NIBE laat zien dat bij het gebruik van PUR-schuim met HFK’s als vloerisolatie het tot 16 jaar duurt voordat er milieuwinst wordt behaald. Dit wil dus zeggen dat, hoewel er direct stookkosten worden bespaard door de verbeterde isolatie, pas na 16 jaar de negatieve effecten van het gebruikte drijfgas zijn “terugverdient”. Bij andere reguliere isolatiematerialen is dit vaak binnen 2 jaar en bij ecologische materialen vaak nog minder. De pur-isolatiebranche (NVPU) streeft ernaar om de HFK’s per 2020 volledig te vervangen door HFO’s en andere blaasmiddelen. Helaas zijn deze momenteel nog matig beschikbaar.

Ecologisch alternatief vloerisolatie en kruipruimte

Het rapport van het NIBE laat zien dat de keuze voor het isolatiemateriaal erg bepalend is voor de milieuwinst die het materiaal levert. Belangrijk is hierbij om te realiseren dat de winst in verminderde energieverbruik bij een schadelijk isolatiemateriaal zicht nog jaren niet terugvertaald in een verbetering van het milieu. Bij Wesselink Isolatie zijn we hier veel mee bezig en streven er daarom naar om zoveel mogelijk te werken met ecologische isolatiematerialen. Deze hebben tijdens het productieproces en de uiteindelijke verwerking namelijk een lage impact op het milieu en zijn hierdoor snel gecompenseerd door het verminderde energieverbruik.

Voor het isoleren van begane grondvloeren werken wij al jaren met een zeer natuurlijk isolatiemateriaal met een hele lage footprint: schelpen. Bij schelpenisolatie wordt in de kruipruimte een dikke laag schelpen aangebracht. Deze laag reguleert het vochtgehalte in de kruipruimte en isoleert warmte. Hierdoor krijgen schimmels en vocht weinig kans en blijft de begane grondvloer warm. Het resultaat is een gezond en comfortabel leefklimaat, zonder het gebruik van vervuilende chemicaliën. Kortom, de beste keuze voor u én het milieu.

Bron: Bouwwereld.nl

Overzicht maatregelen EnergielabelNederlandse woningcorporaties hebben grote moeite met het energie neutraal maken van hun woningen. In 2012 spraken de corporaties met elkaar af dat in 2020 al hun woningen gemiddeld energielabel B moeten hebben. De realiteit is echter dat met de huidige voortgang dit doel pas in 2030 gehaald kan worden. Dit concludeert financieel adviseur Finance Ideas in een onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

Woningcorporaties hebben voor voor de komende jaren 10 miljard euro uitgetrokken voor het verduurzamen van de huidige onzuinige woningen. Finance Ideas berekend echter dat hier nog 5,9 miljard euro bij moet deze werkzaamheden voor 2020 uit te voeren. Uit het rapport blijkt verder dat slechts 35% van de woningcorporaties aan het gestelde milieudoel gaat voldoen als het huidige tempo gehandhaafd blijft.

In Nederland zijn er ruim 2,3 woningen eigendom van woningcorporaties, krap een derde van de total woningmarkt. Alle woningen tezamen stoten jaarlijks 4 ton aan CO2 uit. Het grootste deel van de uitstoot komt hierbij uit het verwarmen van de woningen.

Juist doordat woningcorporaties een substantieel deel van de totale woningmarkt bezitten, leek een energiedoel een noodzakelijke stap. In met name grote steden blijkt het voor corporaties alleen moeilijk om het verduurzamen door te zetten. Dit heeft onder andere te maken met de vele oude woningen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Hierdoor zijn de kosten voor het isoleren van deze woningen erg hoog, terwijl corporaties ook andere verplichtingen hebben als huurmatiging en het bouwen van nieuwe woningen.

Aedes-voorzitter Marnix Norder geeft aan dat het halen van het energiedoel voor 2021 erg belangrijk is omdat anders andere doelstellingen uit het Energieakkoord ernstig in het nauw komen. Zo moeten in 2050 alle woningen evenveel energie opwekken als dat ze verbruiken. Woningcorporaties moeten zullen de komende jaren alle zijlen bij moeten zetten als het gaat om het isoleren en verduurzamen van woningen, alleen dan blijven de doelstellingen haalbaar, zo denkt Norder.

Gelukkig zitten woningcorporaties zeker niet stil. In Amsterdam West werkt Wesselink Isolatie momenteel bijvoorbeeld mee aan een groot renovatie en isolatie project. In totaal worden ruim 150 woningen volledig voorzien van thermische isolatie en geluidsisolatie.

Bron: Trouw.nl

Knauf introduceert een nieuw soort vlokkenisolatie (inblaaswol): Supafil Timber Frame. Deze variant van Knauf Supafil is met reguliere inblaasmachines in te blazen in holle wanden, vloeren, daken en andere vormen van houtskeletbouw. Het thermische isolatiemateriaal bestaat uit een vernieuwde vorm van glaswol; zo jeukt het niet zoals het gangbare glaswol en is het gewoon met de handen aan te raken. Supafil vlokkenisolatie wordt voor 80% vervaardigd uit gerecycled glas. Verder worden er geen extra chemicaliën toegevoegd waardoor het materiaal extra duurzaam moet zijn. Dit combineert zich met complete brandveiligheid en een ander groot voordeel van inblaasbare isolatie: het materiaal voegt zich probleemloos om leidingen en in hoeken en kieren. Dit zorgt voor een homogene isolatie laag zonder koudebruggen en energieverlies, iets dat met reguliere losse isolatieplaten vrijwel niet te behalen is.

Kauf Supafil timber frame

Aanbrengen Supafil Timber Frame

In onderstaande video is te zien hoe de inblaaswol wordt aangebracht bij houtskeletbouw.

Isolatiewaarde Knauf Supafil

Rd (m2K/w)Isolatiedikte (mm)
2,3580
3,50120
5,25180
6,45220
7,05240
8,80300
10,00340

 

Datasheet Knauf Supafil Timber Frame »

Meer weten over Knauf Supafil Timber Frame? Neem dan direct contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) introduceert een keurmerk voor geluidsreducerende ondervloeren met de naam NSG Geluidkeurmerk. Dit keurmerk is gekoppeld aan een bijbehorend certificaat. Unifloor ontvangt als eerste ondervloeren fabrikant het NSG Geluidkeurmerk en certificaat voor maar liefst 29 ondervloerproducten. Ook producten als Soundkiller en SoundEx vallen hier onder.

Het NSG Geluidkeurmerk moet consumenten duidelijkheid geven over de te verwachten prestaties van een ondervloer. Alleen producten die voldoen aan ΔLlin 10 dB contactgeluidreductie volgens NEN-EN-ISO 10140-3:2010 en de nieuwe minimale kwaliteitseisen die omschreven staan in de EPLF Norm – CEN TS 16354 (EPLF = European Producers of Laminate Flooring) komen in aanmerking voor het NSG keurmerk en certificaat.

Aan eigenaren van appartementen worden vaak eisen gesteld wat betreft geluidsreducerende ondervloeren. Hierover bestaan vaak veel misverstanden. Aan verpakkingen van producten is vaak onduidelijk te zien wat de genoemde cijfers in de praktijk betekenen. De bouwvloer kan namelijk uit verschillende klassen beton bestaan of zelfs van hout zijn.

Het NSG geluidkeurmerk laat duidelijk zien op welke ondergrond en met welke afwerkvloer een gecertificeerde ondervloer is getest. Hierdoor is direct zichtbaar of het gekozen product geschikt is voor de situaties waarin deze toegepast gaat worden en wat men kan verwachten op het gebied van geluidreductie.

Bron: Unifloor & NSG